tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Evgenije Onjegin

Autor: Aleksandar Sergejevič Puškin

tabanovic.com

Književni rod: lirsko-epsko delo

Književna vrsta: roman u stihovima.

Vreme radnje: 19. vek.

Mesto radnje: Peterburg, Moskva i spahijska imanja Onjegina, Lenskog i Larinih.

Tema: Život ruskog plemstva u 19. veku, koje zbog lenčarenja tone u dosadu i apatiju.

Ideja (poruka): Bogastvo donosi zadovoljstva mnoga, ali ne i sreću. Ili, ona narodna: "Bolje je umeti, nego imati", ja bih dodao još i ovo: Izbirač naiđe na otirač.

Fabula

Onjegin izbliza

Roman počinje predstavljanjem Onjegina. Dvadeset-četvorogodišnji plemić Evgenije Onjegin školovao se kod kuće pod nadzorom francuskih učitelja. Život mu je ispunjen zabavama i ljubavnim aferama. Svaki dan dobija nekoliko poziva za večeru, ide u šetnju po bulevaru, onda ruča u restoranu, a potom ide u pozorište. Kod kuće provodi mnogo vremena pred ogledalom. Njegova kancelarija ima moderan nakit i pribor: parfeme, češljeve, turpije za nokte, makaze, četke.

Nov je dan, Onjegin žuri - sada na bal. Proslava je u punom jeku, muzika ječi, "lete noge divnih dama"... Vraćajući se sa bala, ide na spavanje rano ujutru, kada se Peterburg budi. "I sutra isto kao juče." Ali, da li je srećan? Ne, njemu je sve dosadilo: prijatelji, lepota, svetlost spektakla. Kao Bajronov Čajld Harold, mrzovoljan je i razočaran; zaključa kuću, pokušavajući da pročita nešto, da napiše - ali bez uspeha. Posle smrti svog oca, koji je živeo u dugovima i na kraju bankrotirao, Onjegin, ne želi da se parniči, pa sve daje poveriocima. Nada se da nasleđuje imovinu svog ujaka. I, zaista, saznaje da je ujak umro, ostavljajući imanje na selu svom nećaku. Onjegin dođe u selo da život nekako promeni. Prvo, novi položaj ga zabavlja, ali ubrzo on shvata da postaje toliko dosadno kao u Peterburgu. U želji da olakša život kmetovima, ukida kuluk. Zbog ovih inovacija Onjegin postaje među susedima "opasno ekscentričan."

Lenski izbliza

Istovremeno, na susedno imanje se vraća iz Nemačke 18-ogodišnji Vladimir Lenski, "ljubitelj filozofije Kanta i poezije Getea i Šilera." Njegova duša još nije iskvarena, on veruje u ljubav. Umilno peva "neke maglovite" uzvišene stihove. Zgodan, primamljiv momak, Lenski ne želi uskočti u brak, mada mu susedi nude svoje kćeri. Potpuno različiti ljudi, Lenski i Onjegin ipak često provode vreme zajedno. Evgenije sa osmehom sluša "mlade gluposti" Lenskog u nadi da će tokom godina, same zablude ispariti, Onjegin se ne žuri da razočara osećajnog pesnika. Lenski govori prijatelju o svojoj ljubavi prema izvesnoj Olgi, koju zna iz detinjstva. Uvek vesela, Olga ne liči na svoju stariju sestru Tatjanau, koja je zamišljena i tužana, koja više voli samoću i čitanje stranih romana.

Porodica Larinovih

Majka Tatjanina i Olgina bila je udata protiv svoje volje. U selo gde je dovedena, ona je u početku plakala, ali onda se navikla. Dmitrij Larin zaista je voleo svoju ženu. Poštovao drevne običaje i obrede; post postio, mirno živeo kao "jednostavan i dobar gazda" do smrti.

Tatjana se zaljubljuje

Jedne večeri Lenski će posetiti Larinove. Onjegin iz razonode i dosade odluči da se pridruži prijatelju, da vidi objekat njegovih osećanja. Na povratku Evgenije otvoreno deli svoje utiske: Olga je, po njegovom mišljenju, prosečna, i mesto mladog pesnika, on bi radije izabrao stariju sestru. Neočekivana poseta prijateljima daje povod za ogovaranja o budućem venčanju Evgenija i Tatjane. Ona sama tajno misli o Onjeginu: "Došlo je vreme, ona je zaljubljena." Uronjena u čitanje romana, Tatjana zamišlja sebe kao heroinu, a Onjegina - heroja. Noću, ona ne može da spava i počne da govori o ljubavi sa dadiljom. Odjednom, Tatjana traži olovku i papir da piše Onjeginu. To su poverljiva i iskrena osećanja. Ona u svjoj slatkoj jednostavnosti ne zna za opasnost. Pismo je napisano na francuskom, kao što je u to vreme bio običaj da dame govore ovaj jezik. Tatjana veruje da je Evgenije "od Boga poslat", da nikom drugom ne može da poveri svoju sudbinu. Čeka Onjeginov odgovor.

Tatjanino pismo Onjeginu - ovde

Onjegin popuje

Iskrenost i jednostavnost Tatjaninog pisma ganuli su Onjegina. Sa željom da ne prevari lakovernu Tanju, on joj "priznanaje" da, ako bi tražio miran porodični život, njegov izbor bila bi devojka Tatjana, ali on nije bio napravljen za blaženstva. Postepeno "priznanje" postaje "propoved": Tatjanu Onjegin savetuje da obuzda osećanja, inače će je neiskustvo dovesti do neprilika. Devojka sluša i plače. Nakon objašnjenja sa Onjeginom, Tatjana "bledi i odlazi ćuteći." Nasuprot tome, Lenski i Olga su sve zaljubljeniji. Zajedno su sve vreme. Onjegin u međuvremenu se predao mirnom životu: "hodanju, čitanju, dubokom snu".

Kako teku kratki zimski dani i dosadne duge noći?

Na Severu leto prolazi brzo, dolazi dosadna jesenja sezona, a iza nje - i mraz. Onegin zimske dane provodi kod kuće, u goste mu dolazi Lenski. Prijatelji piju vino, uz kamin razgovaraju o susedima. Lenski Onjeginu šalje pozivnicu za Tatjanin rođendan, i oduševljeno priča o Olgi. Već je zakazano venčanje, Lenski voli, i srećan je. Njegova vera je naivna, ali je i to bolje od onog kome je "srce rashlađeno iskustvima"?

Čudan san

Tatjana voli rusku zimu: sankanje, sunčane hladne dane i tamne večeri. Stiže Božić. Ona veruje u drevne legende, snove i predskazanja. Tatjana odlazi na spavanje i sanja čudan san: Ona je u snegu ispred bučnog potoka, iznad njega - tanak mali most. Odjednom, pojavljuje se ogroman medved, koji joj pomaže da pređu reku, a onda je proganja. Tatjana pokušava da pobegne, ali pada od iscrpljenosti. Medved je dovodi do neke kolibe i nestaje. Došavši k sebi, čuje vapaje i buku, i kroz pukotinu u vratima vidi neverovatna čudovišta, među njima, kao harambaša, Onjegin! Vetar dune i otvori vrata, a cela banda paklenih duhova, smejući se divlje, prilazi joj. Kad čuju Onjeginov strašan glas, sve nestane. Evgenije Tatjanu privlači k sebi, ali onda se pojavljuju Olga i Lenski. Nastaje spor. Onjegin, ljut zbog nezvanih gostiju, zgrabi nož i ubije Lenskog. Tama, plač... Tatjana čim se probudi pokušava da protumači san, listajući sanovnik Martina Zadeka.

Onjegin flertuje s Olgom

Kad osvane dan, na njen rođendan dolaze gosti. Tanju uzbuđuje dolazak Onjegina, a njemu je dosadno. Ogorčen je na Lenskog što ga je pozvao ovde. Posle ručka, veliki bal. Onjegin pronalazi izgovor da se osveti Lenskom: flertuje sa Olgom, stalno igra sa njom. Lenski je zapanjen. Želi da pozove Olgu na sledeći ples, ali njegova verenica je već dala svoju reč Onjeginu. Besan Lenski se udaljava u uverenju da samo dvobojem može rešiti svoju sudbinu. Sledećeg jutra Onjegin od Lenskog dobija poziv na dvoboj. Pismo donosi sekudant Zarecki. Onjegin mirno prihvata izazov, ali u duši oseća nezadovoljstvo sobom: pa nije potrebno da se tako loše oseća zbog ljubavi jednog druga.

Dvoboj

Lenski se nadao da će Onjegin izbeći borbu. Ali šta je tu je. Posle kratkog oklevanja, Vladimir i dalje ide kod Larinovih. Neprijatnosti su splasnule, on je srećan i više ne zbog ljubomore, već da spasi svoju voljenu od "prezrenja" on ne odustaje od dvoboja. Tatjana bi učinila sve što je moguće da spreči predstojeću borbu. Ali Onjegin i Lenski ćute. U večernjim satima, mladi pesnik u lirskom zanosu piše oproštajne pesme. Budi malo dremovnog suseda. Onjegin spava, pa kasni na sastanak. Njega dugo čekanje u mlinu. On je za sekudanta odredio slugu Gilja, što izaziva nezadovoljstvo Zareckog. Kao u nekom košmaru, "neprijatelji" hladno pripremljeni da jedan drugog usmrte. Mogli su da se pomire, ali da ne iznevere tradiciju, u zabludi za kukavičluk, idu do kraja. Protivnici na komandu sekundanata nišane. Evgenije uspeva da puca prvi. Lenski je mrtav. Onjegin prilazi, poziva ga - sve je uzalud. Možda mladog pesnika čeka večna slava, ili mu je običan život dosadan. Ali šta god da je bilo, mladi sanjar je mrtav. Zarecki odnosi zamrznuti leš kući.

Olga zaboravlja Lenskog

Proleće je došlo. Uz potok, u hladu dva bora - jednostavan spomenik: Ovde leži pesnik Vladimir Lenski. Ovde često dolaze da tuguju sestre Larin, Ali posle izvesnog vremena mesto je zaboravno. Olga, posle smrti Lenskog, nije dugo plakala; zaljubila se, udala, a ubrzo i odselila. Tatjana je ostala sama. Ona još uvek misli o Onjeginu, mada bi trebalo da ga mrzi zbog ubistva Lenskog.

Jedno veče Tatjana dolazi u napuštenu vilu Onjegin. Domaćica je odvodi u kuću. Tatjana nežno gleda "moderan nameštaj." Od tada, ona često dolazi ovde da pročita knjigu iz Evgenijeve biblioteke. Pažljivo proverava trag na knjigama, uz njihovu pomoć, ona počinje da jasnije razume onog koga je tako volela. Ko je on: anđeo ili đavo?

Tatjana odlazi u Moskvu

Tatjanina majka je zabrinuta što ćerka odbija sve prosce. Nakon saveta suseda, ona odlučuje da ide u Moskvu, "na bračno tržište." Tatjana kaže zbogom voljenim šumama, livadama, uverena da će morati da se promeni od vreve sveta. U Moskvi, zaustavljaju starog rođaka Alina. Svi dani su ispunjeni posetama brojnim rođacima. Devojke okružuju Tanju, poveravaju joj svoje tajne, ali ona ne govori o svojoj ljubavi. Vulgarne gluposti, ravnodušan govor, ogovaranje to je gradski život. U sred buke gromke muzike Tatjana sanja svoje selo, cveće i sokake. Ona ne vidi nikoga oko sebe, ali nju posmatra neki važan general...

Susret Onjegina i Tatjane u Moskvi

Posle dve i po godine u Peterburgu na društvenim zbivanjima pojavljuje se usamljeni i ćutljivi Onjegin. Opet je prihvaćen u društvu. On nema službu, nema ženu, a dvadeset šest mu je godina, ne zna šta da radi. Napustio je selo, ali se umorio od putovanja. A onda se vratio i pravo s broda na bal. Pažnju privlači žena važnog generala. On nije savršen, ali sve na njemu je slatko i jednostavno, bez ikakve vulgarnosti. Onjegin u maglovenju vidi: ovo je ista Tatjana, sada kneginja. Knez supruzi predstavlja svog prijatelja Onegina. Evgeniju je neprijatno, a Tatjana je sasvim hladno mirna. Sutradan, pošto je dobio poziv od kneza, Onjegin se raduje večeri što će opet videti Tatjanu. Ali sam sa njom, on se ponovo oseća neprijatno. Gosti se pojavljuju. Onjegin je zauzet Tatjanom. To su ljudi: njih privlači samo zabranjeno voće. Ne cene lepotu u svom vremenu, "nežna devojka" zaljubljubljena u njega, sad je neosvojiva i veličanstvena u visokom društvu. On je želi, ali ne dobija njenu pažnju.

Onjeginovo pismo Tatjani - ovde

U očajanju, on je napisao strastvenu poruku Tatjani, gde opravdava svoju bivšu hladnoću i moli za oproštaj. Ali Onjegin ne dobija nikakav odgovor na ovo, ili drugim rečimaa, Tatjana ga ne primećuje. Onjegin se zaključava u kancelariju i čita, ali misli ga stalno nose u prošlost. Jednog prolećnog jutra On napušta svoj "zatvor" i šalje pismo Tatjani. Ona čita pismo i plače tiho. Onjegin pred nju padne na noge. Ona posle dugog ćutanja ogovara: (to je bio njegov red da sluša). Jednom je odbacio ljubav skromne devojke. Zašto je sada traži? Da li je to zato što je ona bogata i plemenita.

Tatjani su strani sjaj i bogastvo gradskog života. Ona bi drago dala sve to za vrt, gde je prvi put srela Onjegina. Ali njena sudbina je zapečaćena. Tatjana priznaje da voli Onjegina. A ipak on mora da ode. "Ali, ja sad pripadam drugom, i nikada ga neću ostaviti" - ovim rečima ga napušta. Iznenada pojavi se Tatjanin muž. Tako roman završava.

Priredio: Petar Jokić, nastavnik

O piscu

Puškin je rođen u Moskvi 6. juna 1799. (26. maja po starom kalendaru) u neimućnoj obrazovanoj aristokratskoj porodici. Pradeda po majci mu je bio crni Etiopljanin, Ibrahim Petrovič Ganibal, koji je stigao u Rusiju kao rob, ali je postao usvojeno kumče Petra Velikog. U ranom detinjstvu o Puškinu su se starale dadilje i učitelji francuskog jezika. Znanje jezika je razvijao među članovima nižih slojeva. 1811. godine je primljen u elitnu gimnaziju u Carskom selu, koju je pohađao do 1817. godine. Nakon škole, obezbedio je mesto u Savetu spoljnih poslova u Sankt Peterburgu. Puškin je brzo uplivao u liberalne političke vode i zbog revolucionarnih pesama je poslat u egzil u južnu Rusiju (zvanično je samo premešten po dužnosti), gde je ostao od 1820. do 1823. Nakon toga je godinu dana proveo u Odesi, gde mu je cvetao društveni život, a upustio se i u dve afere sa udatim ženama. Međutim, pošta mu presreće pismo u kojem iskazuje pozitivan stav prema ateizmu. Puškin je po drugi put proteran, ovaj put u severnu Rusiju, na seosko imanje svoje majke - Mihajlovsko. Dvoboj je održan 8. februara 1837. Dvoboji su bili česta pojava u Rusiji i prihvatljiv način, iako godinama nezakonit, branjenja časti među ruskom aristokratijom. Prvo bi pucao jedan učesnik, pa zatim drugi, ukoliko je u stanju. Prvi metak je opalio D'Antes i pogodio Puškina u stomak. Ovaj se uhvatio rukom za ranu i pao napred u sneg. Rukama se pridigao na kolena, uperio pištolj i pokušao da opali. Međutim, pištolj je bio pokvašen, te je Puškin zatražio da zameni pištolj, što mu je i dozvoljeno. Opalio je, ali je metak je samo okrznuo D'Antesa. Puškin je ubrzo prenet u krevet, gde je doktor pokušao da mu sanira ranu. Ipak, Aleksandar Sergejevič Puškin je preminuo dva dana kasnije, 10. februar 1837. (29. januara po starom kalendaru). Književno delo Puškin je objavio prvu pesmu sa 14 godina, kao učenik u carskoj gimnaziji, u časopisu Evropski glasnik. Tokom školovanja je počeo da piše i svoje prvo veliko delo, Ruslan i Ljudmila, izdato 1820. Delo je bazirano na bajkama koje je čuo od svoje babe. Između ostalog, napisao je delo Oda slobodi. Zbog ovih dela je prognan. Tokom prvog izganstva (1820-1823) je započeo rad na jednom od svojih najpoznatihijih dela: Evgenije Onjegin

 

Bajka o ribaru i ribici - ovde

 

 

CONTACT