tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Poučna bajka

Bajka o ribaru i ribici

Autor: A. S. Puškin

Fabula

U ovoj priči u stihovima govori se o jednom starom ribaru i njegovoj ženi, koji su sami živeli na obali mora. Bili su jako siromašni. Stanovali su u trošnoj, bednoj kolibi. Imali su samo jedno staro, šuplje korito. Deda je krpio mreže i lovio ribu, a baba kuvala ručak. I tako 30 godina. Jednog tmurnog jutra deda uze mreže, a starica osta da sprema ručak. Od rane zore do sumraka deda ništa ne ulovi. Ali pred sam polazak kući u mreži nađe veliku ribu koja se sijala kao da je od zlata. Čudno je i to što riba progovori ljudskim glasom:

- Što god tražiš, ja ću dati,

- samo me u more vrati.

- Ispuniću želju tvoju

- bilo koju.

Deda je bio milosrdan i pusti ribu da živi, ne tražeći, da mu ispuni želju. Kad je došao kući i ženi ispričao šta se dogodilo, ona ga izgrdi, pa ga otera da ide na obalu mora da od ribe traži novo korito. On se nevoljno vrati na obalu, dozva ribu i reče babinu želju.

- Idi kući, deda, samo,

korito će biti tamo.

Kad se vratio kući, vidi novo lepo korito. Međutim, baba je bila nezodovoljna, i natera ga da od ribe traži novu kuću. Kad je i to dobila, nije se zadovoljila, tražila je kuću drugu, punu slugu. Kad se i ova babina želja ispunila, ona dedu istera u štalu da spava sa magarcom. Deda se nije žalio, ali ubrzo sluge mu javiše da ga baba zove. Sad je htela da bude carica. Deda opet ode ribici, a ona mu reče:

- I to će se ostvariti,

carica će baba biti.

Baba je samo dva dana uživala u raskoši i bogastvu, pa zatraži novo carstvo u moru, a riba da joj bude sluga. Jadni starc ode da od ribe traži da i ovu babinu želju ispuni:

- Ovo carstvo da joj pružiš

i ti lično da joj služiš.

Kada ovo kaza deda,

riba njega samo gleda.

Ćuti riba, reč ne reče,

praćaknu se i uteče.

Dugo, dugo je deda čekao sve dok dan ne svanu. Kad se vratio kući, kad tamo dvorca nema, samo baba kraj trošne kolibe drema, ni korito nije novo.

Neskromne su želje bile,

pa se nisu ispunile.

Poruka

Ko traži veće, izgubi i ono iz vreće. Baba iz ove bajke nije umela da uživa u blagostanju. Osorno se ponaša prema onim koji su joj lep život omogućili. Dedu je oterala da spava u štali sa magarcom, a od ribe je tražila da joj bude sluga. Takvo njeno ponašanje vratilo je tamo gde je i bila - u trošnu kolibu.

Priredio: Petar Jokić, nastavnik

O piscu - ovde

 

CONTACT