tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Tvrdica

tabanovic.com

Autor: Jean-Baptiste Poquelin - Molijer

Književni rod: drama

Književni vrsta: komedija

Tema: Glavna tema je tvrdičluk, škrtost

Ideja (poruka): Štedljivost je vrlina, a tvrdičluk (škrtost) - je mana. Čovek-tvrdica je više za žaljenje, nego za podsmeh.

Mesto i vreme radnje: Pariz

Fabula

Prvi čin

Starac Harpagon je tvrdica (škrtac, cicija), koji mnogo voli svoj novac. Kovčeg sa blagom zakopao je u baštu. Plaši se jer oko sebe vidi samo lopove koji žele da ukradu njegov novac. Za njega su svi sumnjivi, čak i deca. Ima dvoje dece: sina Kleanta i kćer Elizu. Sina je planirao da oženi bogaom udovicom, a ćerku da uda za Anselma, zrelog čoveka, koji nema više od 50 godina, ali je plemenit, mudar i jako bogat. On, pak, želi se oženiti Marijanom, mladom, lepom i skromnom devojkom, Anselmovom ćerkom. Članovi druge porodice su otac Anselme, kći Marijana i sin Valer. Saznajemo da se Valer, Anselmonov sin, i Eliza, Harpagonova kći, međusobno vole i potajno su zaručeni. Kriju neku tajnu. U međuvremenu, Kleant, Harpagonov sin, otkriva sestri Elizi svoju ljubav prema Marijani, Anselmovoj kćeri, skromnoj i siromašnoj devojci. Želi joj kao dokaz svoje ljubavi pomoći, no ni on ni Eliza nemaju novaca. Razmišljaju što da učine. Harpagona još bolje upoznajemo kroz scenu progona sluge La Fleša iz kuće jer mu je sumnjiv. Sumnjičav je prema svima, pa i svojoj deci. Osuđuje sinovljevo ponašanje jer Kleant se kocka i svu zaradu troši na odevanje. Kleant i Eliza žele s njim razgovarati o ženidbi, no Harpagon ima svoju viziju bolje budućnosti: obelodanjuje da se želi oženiti Marijanom, sinu je namenio udovicu, a kćeri Anselma. Eliza se suprotstavlja ocu, no Harpagon predlaže da pitaju Valerija. Valerij se ne suprotstavlja Harpagonu jer želi privući njegovu naklonost, ali neki spretan način treba pronaći da se spreči venčanje. Valeri se prerušava u slugu i sve vreme služi Harpagonu ne bi li stekao njegovu naklonost.

Drugi čin

Zamršena situacija stvorena je pozajmicom novca za Kleanta u kojoj učestvuje sluga La Fleš i meštar Simeon. Novac je trebalo pozajmiti od Harpagona, a Kleant to ne zna. Komični su uslovi koje Harpagon postavlja i prepoznajemo tipičan lik zelenaša, bolesno škrtog čoveka. No, Kleant ubrzo otkriva da je pozajmljivač Harpagon. Scena između La Flaša i Frozine (spletkašice) najjasnije otkriva karakter Harpagona:"...nikad ne kaže: Želim vam dobar dan, nego: Pozajmljujem vam dobar dan!" Harpagon s Frozinom dogovara posao: ona će mu predati Marijanu kao zakonitu suprugu i posredovati kod njene majke miraz, tačnije svotu koju će godišnje uštedeti jer je Marijana skromna. Frozina mu laska vrlo domišljato; očekujući protiv uslugu, priča da Marijana voli starije muškarce i da će se rado udati za njega, no Harpagon je ni ne sluša.

Treći čin

Harpagon ugovara večeru sa svojom poslugom i ponovo na površinu ispliva njegov tvrdičluk. Desna ruka mu je pri tom Valer. Večera mora biti puna krompira i kestenja da ne bi mnogo pojeli; konji leže po podu jer nemaju hrane, sluge moraju vešto skrivati mrlje i poderotine na odelu i posluživati piće samo ako gost izričito traži. U posetu dolazi Marijana i Harpagon joj se udvara, upoznaje nju s Elizom, dolazi i Kleant. On Marijani priznaje da je predmet njegovih misli. Sledi razgovor između ljubavnika u kojem otkrivaju svoja osećanja. Da bi se osvetio ocu i time prouzrokovao komediju, Kleant daje Marijani očev prsten s rubinom, otac poludi, a Kleant to objašnjava njegovom silnom odanošću Marijani, uz to je priredio u očevo ime i bogatu trpezu. Harpagon moli Valera da ih drži na oku i spasi nešto poslastica da bi ih vratio trgovcu.

Četvrti čin

Marijana, Kleant, Eliza i Frozina smišljaju način da odgode venčanje i da Marijanina majka da blagoslov Kleantu. Sledi sukob oca i sina, potom Žakovo pomirenje koje je na staklenim nogama izvrće odgovore: smiren razgovor oca i sina i ponovo svađa oca i sina kad se otkrije nesporazum. "Proklinjem te!" viče Harpagon sinu. Le Fleš otima Harpagonov kovčeg sa 10.000 kruna.

Peti čin

Poverenik i pisar su pozvani da otkriju lopova. Žak, koji je ljut na Valera, optužuje ga za krađu kovčega. Komična situacija razvija se iz nesporazuma: Valer priznaje krivicu, misleći da je otkriveno njegova ljubav prema Elzi, a Harpagon ga optužuje za kovčeg. Svako govori o svojoj ljubavi. Svi su na sceni i klupko se odmota: Valer priznaje svoje poreklo, Marijana odmah otkriva da mu je sestra, Anselmo otkriva da im je otac, Kleant priznaje ocu da ima kovčeg - no za uzvrat želi Marijanu. Problem je rešen jer Anselmo prihvaća sve troškove dvostrukog venčanja, a Harpagon ostaje neizlečiv tvrdica: "A ja idem da vidim svoj dragi kovčeg!"

Priredio: Petar Jokić, nastavnik

Tvrdica - likovi ovde

 

 

CONTACT