tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Tvrdica - likovi

Autor: Petar Jokić, nastavnik

Likovi u delu:

HARPAGON otac Kleantov i Elizin, zaljubljen u Marijanu, njegova slabost su novac i Marijana. Želi se oženiti Marijanom, ali samo da bi uštedeo novac, jer je reč o siromašnoj devojci, koja je navikla na skroman život. Iako je bogat (ima mnogo para) - živi kao prosjak, a toliko je okupiran tvrdičlukom da cicijaši čak i onda kad su u pitanju njegova deca. Da ne potroši svoj voljeni novac, ćerku želi udati za starca, jer je bogat, i ne traži miraz. To je čovek koji pozajmljuje sa kamatom, a nikad ne daje. Veoma pohlepan, sebičan, usredsređen samo na sticanje bogatstva. Njegovo bogatstvo i novac za njega predstavlja cilj življenja, cilj postojanja. On je čovek koji više voli novac nego svoju rođenu decu ili bilo kog drugog čoveka. Novcu se obraća kao prijatelju, kao nečem najdragocenijem i dolazi u apsurdnu situaciju da novac poseduje njega, a ne on novac.

KLEANT Harpagonov sin je sušta suprotnost svome ocu. On ga poštuje, ali ne opravdava njegovu preteranu škrtost. On na svaki način pokušava da svog oca odvrati od njegovog ponašanja. Pokušava da svom ocu pokaže da nije sve u novcu. Kleant mnogo više ceni čestitost od novca i zaljubljen je u siromašnu, ali lepu i pristojnu Marijanu.

ELIZA, Kleantova sestra, a Harpagonova ćerka je ogorčena zbog očevog ponašanja. Zaljubljena je u Anselmovog sina Valera.

VALER sin Anselmov, zaljubljen u Elizu. On je nalik svom ocu, pun poštovanja pema svojoj izabranici Elizi.

MARIJANA je lepa, siromašna devojka koja je zaljubljena u Kleanta, ali je primorana da se uda za ružnog starca. Međutim, splet okolnosti će joj izmeniti zlu sudbinu.

ANSELMOotac Valerov i Marijanin. Bogat čovek srednjih godina; razborit, odmeren, staložen, miran i dostojanstven čovek. Nasuprot Harpagonu je on čini sve da usreći svoju decu.

FROSINA spletkašica i provodadžijka dobrog srca, која na kraju pomaže mladima da ostvare svoju ljubav.

ŽAK kuvar i kočijaš

LA FLEŠ sluga Kleantov. Ne odobrava postupke Harpogona i spreman je da mu u lice kaže sve što o njemu misli svet.

KLODA služavka Harpagonova

BRENDAVOAN, LA MERLIŠ lakeji Harpagonovi

KOMESAR I PISAR

O piscu

Jean-Baptiste Poquelin, poznatiji kao Molière (Pariz, 15. januara 1622. - Pariz, 17. februara 1673.), francuski scenarist, književnik jedan od velikana humoristične satire. Rođen je u porodici bogaog kraljevog tapetara, završio pravo, ali se odrekao pravničke karijere i postao glumac. U Parizu je osnovao pozorišnu družinu L'Illustre Theatre za koju je prerađivao italijanske komedije i s kojom 12 godina lutajući obilazi provinciju. U početku piše farse, a prve komedije su mu u stihovima. Napisao je niz komada u prozi i stihu. Predstavnik je klasicizma. Ismijavao je ondašnje društvo, staleške predrasude, pokvarenost aristokratije i gramizivost buržoazije, a nije prezao ni od osude licemernog katoličkog sveštenstva. Moliere je razvio italijansku komediju intrige u društevnu komediju i komediju običaja s tragikomičnom pozadinom u kojima veličina komičnoga dostiže dimenzije tragičnoga.

Tvrdica - prepričano ovde

 

 

CONTACT