tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Osman - likovi

Autor: Petar Jokić, nastavnik

Osman II

Osman II, sultan, najstariji sin Ahmeta I. Postao je sultan kad je imao 14, a ubijen je kao osamnaestogodišnjak. Mlad i nezreo, stradao je zbog svoje političke naivnosti i mladenačke nepromišljenosti, iako je bio častan i pravedan vladar. S obzirom na svoju dob, možda je prikazan s premalo emocija, no ipak, najveću ljubav mu predstavlja Sokolica, žena ratnica.

Dilaver

Dilaver je hrabar, odan do zadnje kapi krvi i strog vojnik, oličenje viteškog ideala ponašanja. Imenovan je velikim vezirom umesto Huseina zato što je kod Hoćima spasio Osmanu život.

Ali-paša

Ali-paša promišljen, blaže ćudi od Dilavera, u stvarnosti je takođe bio veliki vezir 1619. godine. Zbog tih ga osobina Osman i šalje u diplomatske zadatke.

Hodža

Hodža je muslimanski sveštenik i Osmanov učitelj, simbol je mudrosti, učenosti i vere.

Kazlar-aga

Kazlar-aga je čuvar harema, tek veran izvršitelj svoje dužnosti.

Korevski

Korevski je istorijska ličnost, primer ratničke neslomljivosti i najopasniji turski protivnik. Turci su ga zarobili i ubili u tamnici bojeći se da bi im opet mogao zadati velike neprilike.

Krunoslava

Krunoslava je primer šta sve jedna žena može napraviti iz ljubavi. Ima hrabrost i snagu muškarca, ali i osećajnost žene. Žrtvuje i život za svog voljenog Korevskog.

Mustafa

Mustafa je slaboumni Osmanov stric, u epu tek figura bez dublje karakterizacije.

Sokolica

Sokolica je izmišljeni lik, kći mongolskog kana, poseduje nešto od istočnjačke mistike, Osmanova miljenica koja ga jedina može spasiti kad je loše i zle volje.

Sunčanica

Sunčanica je takođe izmišljen lik, krase je naivnost, nevinost, dobrota i lepota, živi jednostavnim i srećnim pastirskim životom.

Vladislav

Poljski kralj, najuzvišeniji lik i najveći junak. Iako je u stvarnosti celu Hoćimsku bitku preležao zbog bolesti, u delu je slavljen kao najveći junak upravo kako bi postigao ravnotežu krupnom Osmanovom liku.

Osman prepričano

 

CONTACT