tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Nečista krv

Likovi

Autor: Petar Jokić, nastavnik

Efendi-Mita

Tipičan predstavnik feudalaca. On je zahvaljući prirodi muškog roda, naslednik, gazda i despot. U njegovoj kući svi mu se pokoravaju od slugu do žene, gospodari njihovim životima. Kad je po propasti turske vlasti osiromašio ćerku, mezimicu, jedinicu, koju obožava dok je još dete, prodaje kao običan predmet ili kljuse, samo da bi on produžio svoj užitak u druženju sa begovima i hadžijama.On je ne samo egoista, nego i loš čovek, suprug i otac.

Gazda-Marko

On se od Mite razlikuje po tome što je poreklom seljak, a Mita varošanin. Obojica su se obogatila trgujući sa Turcima. Dočekao je da efendi-Mita proćerda imanje, pa prosi, odnosno, kupuje njegovu kćer mezimicu, pre za sebe nego za sina, koji je još dete. Zaljubljen je u lepu i pametnu efendi-Mitinu jedinicu Sofku. Misli da će i on, po nepisanim običajma tog kraja i vremena, spavati sa snahom. Propali čorbadžija efendi-Mita pristaje da za velike pare proda svoju miljenicu kako bi odgodio agoniju svoje propasti. Na svadbi muški razdrljenih košula i čakšira, ženama svetlucaju goli stomaci i obnažene dojke. Niko ne vodi računa ko je čiji muž ili žena, drpa ko koga stigne, svi su u nekom čudnom transu kao drogirani. To je prilika da se zaboravi svakodnevica i čulima pusti na volju. Sofku užasnu taj prizor i seti se priče kako je taj i taj "živeo" sa svim svojim snahama. Sinove, još nedozrele dečake očevi su ženili zrelim i sposobnim devojkama da rađaju decu, a ovi se nisu bunili, jer će i oni dočekati svoje snahe. Sofka pretrnu.. Treći dan svadbe gazda-Marko je ljut što se gosti počeše razilaziti. Krivo mu što odoše baš oni koji su sa svojim snahama "živeli", a on sad ne sme. Proklinje pokojnog oca i tog sina, koji mu nije sin nego brat. Od žene traži priznanje da je spavla sa svekrom. Ona poriče i on je udara. Do Sofke dopiru jauci. Ona strepi i čeka, ali gazda-Marko, uzjaha konja i u besu ga udari nožem. Od tog dana gazda-Marko se ne vrati kući. Na kraju stiže glasnik da je ubijen. Sofka je bila ubeđena da je on zbog nje svesno otišao u smrt. Kad su ga našli, još je bio živ, ali je pokidao zavoje i iskrvavio do smrti. Gazda Marko je, kad se sve sabere, nesrećan čovek kome teško padaju društvene promene.

Sofka

Iako vanredne lepote i dobrog porekla, ona ne može, ili neće da izbegne sudbinu obespravljenih žena i devojaka tog doba. Pristaje, kao zrela devojka (26 godina), da se, po očevoj želji, uda za dečaka. Ostavši sama Sofka se kajala što je oca naterala da se pred njom ponizi i ispovedi. Odavno je znala da se neće udati za sebi ravna. Kad je tako - zar je bitno ko je on i da li je dete. Ona obavesti sve da pristaje na zadovoljstvo svih, a naročito svog oca. U domu gazada-Marka dočekali su je kao boginju, naročito gazda-Marko koji je u nju zaljubljen. U početku i Tomče je obožava. Preokret u odosu prema Sofki Tomče doživljava kad je Sofkin otac efendi-Mita došao da traži pare za svoju kćer. i besan izvređa sve i reče: - Zar da mi nije obećao pare, i to kakve, zar bih ја dao, ne za tebe, nego za vas, mojе čedо, kćer? Ко si ti? Šta si ti? Kerpič јedan, seljak jedan! I zar da ti sad meni." To prvo uvredi i ponizi Sofku, a razbesne Tomčeta, koji mu baci kesu dukata. Od tog dana Tomče je na Sofku gledao kao na kupljenu stvar: često je tukao i omalovažavao, a Sofka je sve to stoički podnosila. Sve u svemu, Sofka je tipičan primer obespravljene žene u patrijarhalnoj porodici 19-og veka.

Tomče

Ima samo 12 godina kad ga je otac oženio. Kao dete i sin trpi očevu volju. Miri se sa sudbinom i prhvata za ženu devojku dva puta stariju od sebe. Međutim, kad otac pogine, a on od tasta sazna da je Sofka prodana, a ček došao za naplatu, iz temelja se menja njegov odnos prema svojoj ženi. Ona sad postaje običan komad nameštaja, koji mu nije po volji. Zlostavlja je, tuče, a ona ko za inat sve podnosi. On svoj boli leči u hanu. Pije i juri Ciganke. Kući se retko vraća. Tako se stara priča o gazdama ponavlja.

Todora i Stana

Majka i Sofkina svekra tipične su predstavnice obespravljenog ženskog roda. Žive u bogatim, gazdinskim kućama, ali se mnogo ne razlikuju od slugu i sluškinja. Nemo, bespogovorno izvršavaju sve naredbe svojih muževa, odnosno, gospodara, vlasnika njihovih života.

Magda

Bivša sluškinja kad je postala udovica, zapoveda u svojoj kući, ali se ne uspeva osloboditi ropske potčinjenosti bivšim gospodarima. To što jelom i pićem potpomaže svoje propale bivše gazde za pohvalu je, ali je neprijatno gledati kako se pokorava gorim od sebe.

Sluga Arsa

Ovo je lik iz narodne poezije. Teško je shvatiti koliko se taj čovek ponižava pred gazdama. Spreman je čak i da za gazdu pogine.

Tone

Za razliku od venog gazad-Markovog sluge Arse, Tone koristći povernenje svog gazde efendi-Mite obogato se. Kupuje Mitnu zemlju, ali je lukav i pred svetom priča kako je uzeo pod kiriju.

Cigani

Oni su neizbežan dekor gazdinskog veselja i patnje. Sviraju i pevaju. Znaju kako da gazdi uđu u dušu. Ponekad trpe uvrede i psoveke, ali sve se zaboravlja kad kane dukat.

 

Nečista krv - ovde

 

CONTACT