tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lekovite biljke

Malina kao lek protiv raka

tabanovic.com

Lekari tvrde da svega 130 g maline dnevno značajno snižava rizik od karcinoma. Ustanovljeno je da elaginska kiselina, koje ima dosta u malinama, sprečava umnožavanje ćelija raka. Tačnije, smatra se da elaginska kiselina ima višestruko blagorodno dejstvo i na zdrav i na bolestan organizam. Naime, ona pravi komplekse sa toksičnim metalima i tako utiče na njihovo izbacivanje iz organizma. Ona, takođe, deluje na maligne ćelije koje se brzo umnožavaju tako što usporava i u određenoj koncentraciji potpuno stopira njihovu deobu. Ova kiselina izaziva programiranu smrt malignih ćelija i blokira oštećenje DNK, odnosno ima antimutogeno dejstvo. I, konačno, ona ne deluje na normalne ćelije zadužene za imunološki odgovor organizma, odnosno, ne ubija ih. Preventivno i suzbijajući dejstvo ima i plod i čaj od lišća maline. Španski istraživači su čak došli do zaključka da je džem od malina bogatiji ovom kiselinom od sveže voćke, a objašnjenje leži u tome što se u semenkama maline nalazi tri puta veća količina elaginske kiseline u odnosu na sok maline. U Americi se već prodaju zaleđeni i osušeni uzorci malina u vidu tableta.

Jezgra koštice kajsije i šljive

u borbi protiv kancera

Autor: Petar Jokić

tabanovic.com

U jezgrama koštice kajsije, šljive i drugih nalazi se vitamin B17. Odnosno, najveća koncentracija B17 vitamina je u gorkim bademima, u jezgrama koštica jabuke, kajsije, nektarine, kruške, šljive, trešnje, limuna, kupina, malina, jagoda itd. Nalazi se, takođe, u braon pirinču, prosu, lanu i mnogim tropskim biljkama, posebno tropskoj kasavi. U molekulu vitamina B17 nalaze se dve jedinice šećera, jedna cijanida i jedna benzadelhida, koji se u ljudskom organizmu oslobađa samo na mestu gde se nalazi maligna ćelija. Malignoj ćelijiji šećer je neophodan za rast i održavanje. Maligna ćelija je bogata enzimom betaglikozidazom u spoju sa cijanidom i benzadelhidom iz jezgra stvara vrlo otrovno jedinjenje hidrocijanid (HCN). Tako se ćelija raka truje i uništava. Enzim betaglikozidazon se u ostalim, zdravim, ćelijama tela nalazi u izuzetno malim količinama, pa praktično ne dolazi do trovanja zdravih ćelija organizma. Rak voli šećer, a cijanid u jezgru koštice (kajsije, šljive, jabuke i dr.) je okružen šećerom. Rak jede šećer i truje se cijanidom. Zato je jako važno da se ćelije raka navedu da jedu samo šećer sa cijanidom. Unošenje svakog drugog šećera u organizam za vreme lečenja treba eliminisati. Dnevna količina upotrebe: Na svakih 2,5 kg sopstvene težine po jedno jezgro. U proseku dnevna doza iznosi oko 30 jezgara koštice kajsije. Svako jezgro u ustima dobro sažvakati i natopiti pljuvačkom u ustima potom to progutati. Namena je prvenstveno u pomoć obolelim od ove opake bolesti, a potom prevencijom da do oboljenja ne dođe.


Pistaći

tabanovicPorcija pistaća svaki dan može da spreči pojavu raka, pre svega raka pluća, pokazali su rezultati istraživanja predstavljeni na kongresu Američkog udruženja za istraživanje raka u Hjustonu. Pistaći, kako su istakli naučnici, sadrže gama-tokoferol, jedan od mnogobrojnih oblika vitamina E koji je poznat po antioksidacionom svojstvu i zaštitnom dejstvu protiv nekih vrsta raka, preneli su francuski mediji. Naučnici su konstatovali da bi redovno konzumiranje pistaća moglo da poveća apsorpciju ama-tokoferola, što bi trebalo da smanji opasnost od pojave raka pluća i raka prostate, ispitivanju je učestvovala grupa pacijenata koji su svakodnevno jeli oko 100 komada pistaća, što odgovara težini od gotovo 70 grama pistaća. Nakon nekoliko sedmica, poređenje sa kontrolnom grupom je pokazalo da je kod njih nivo gama-tokoferola bio mnogo viši. Naučnici kao dobar izvor gama-tokoferola navode, između ostalog, ulja od soje i kukuruza, kao i kikiriki.

  • Ove semenke izuzetno su bogate:
  • 1. kalijumom,
  • 2. kalcijumom,
  • 3. vitaminma: A, C, E, kao i folatima.

Jagoda kao lek protiv raka

tabanovic.com

Najnovija naučna istraživanja dokazala su da ovo slatko voće u znatnoj meri sprečava razvoj malignih ćelija te je neophodno uzimati ga što češće radi prevencije i lečenja ove opake bolesti.

 

tabanovic.com

Maslačak

Ova jestiva biljka smanjuje holesterol, podstiče apepit i varenje hrane, a doktori tvrde da njen koren ubija kancerogene ćelije, za razliku od hemoterapije i zračenja, koji uništavaju sve ćelije.

Smirna kao lek protiv raka - ovde

 

 

CONTACT