tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lekovite biljke

Smirna kao lek protiv raka

Autor: Petar Jokić

tabanovic

Jedan od sastojaka smirne, mirisne smole koju su tri mudraca sa Istoka donela malom Isusu, uskoro bi mogao da počne da se koristi kao lek protiv raka. Izdvojeni ekstrakt smirne testiran je u laboratorijskim uslovima, gde je uspešno uništio ćelije raka dojke, koje su bile otporne na terapiju lekovima. Do ovakvih rezultata došli su naučnici na Univerzitetu Rutgers u Nju Džerziju, SAD, koji ističu da smirna deluje na taj način što sprečava produkciju proteina Bcl-2, koji podstiče rast ćelija raka. Daljim istraživanjima je uočeno da na isti način sastojak iz smirne deluje i na rak prostate, pri čemu se pretpostavlja da bi, pored uloge leka, mogao da ima i preventivnu funkciju. Ipak, ostaje da se ovakvi nalazi, testirani na izdvojenim ćelijama raka, potvrde i u testovima na živim bićima (životinjama i ljudima). Tim naučnika koji je objavio ove rezultate smatra da bi se mogao proizvesti lek za oralnu upotrebu, i da bi to moglo da se desi za 5 do 10 godina. U ovom trenutku se vrše istraživanja sa još nekoliko sastojaka biljnog porekla, kod kojih je takođe primećeno izuzetno jako antikancerogeno dejstvo. Između ostalih, tu spadaju i katekin (iz čaja), likopen (iz paradajza) i resveratrol (iz grožđa). Što se same smirne tiče, ona se, hiljadama godina unazad, upotrebljavala za proizvodnju masti, parfema i tečnosti za balsamovanje. U medicini se koristi kao analgetik, za zarastanje rana i neutralizaciju zadaha u ustima. Smirna je često i jedan od sastojaka zubnih pasti i tečnosti za ispiranje usta, gde se koristi kao zamena za fluor.

Smirna lek za srce

U studiji koju je proveo Univerzitet King Abd Al-Aziz u Saudijskoj Arabiji navodi se kako se smirna dugo koristila kao lek za grlobolje, opekline i posekotine. Naučnici su smesom smirne hranili laboratorijske pacove i otkrili kako su nivoi lošeg holesterola opadali, a dobrog rasli dok su glodarii bili na takvoj ishrani. Novo otkriće otvara nova vrata za istraživanje lečenja visokog holesterola. Ovo, naravno, nije prvi put da su otkrivena nova lekovita svojstva smirne. Istraživanje koje je proveo Univerzitet Rutgers u Nju Džerziju otkrio je da supstanca iz smole pomaže u lečenju bolesti poput raka dojke ili prostate.

Šta je dobro protiv lošeg holesterola:

Problem sa holesterolom biće iza Vas ako se pridržavate ovog saveta: 1. NE jedite jaja, jer jedno žumance ima toliko holesterola da ga zdrav organizam jedva može potrošiti za jedan dan. To, naravno, znači da treba izbegavati sve vrste testenina koje u sebi sadrže jaje (supe, rezanci i sl.). 2. Ako već imate povišen holeserol, nikako ne smete jesti jetru, ni proizvode od ovog organa, izuzetak je jetra bakalara koja je bogata omegom-3. 3. Kad god konzumirate meso i proizvode od ove namirnice, neophodno je da uz obrok uzmete najmanje pola limuna, dobar je i crni luk, a naročito beli luk, ali se ove korisne namirnice u praksi izbegavaju zbog njihovog mirisa. Uz obrok sa mesom, ako nema limuna, može ga zameniti kašika jabukovog sirćeta. Na kraju obroka, umesto slatkiša, popijte čašu vina. 4. Za ishranu ako možete, umesto mesa, što čeće koristite ribu, ali i uz nju uzmite limun ili sirće; kad je obrok od krompira, ne jedite hleb, osobito beli. Jedite što više voća i povrća. (Čovek je po prirodi biljojed, a ne mesožder,, jer bi u tom slučaju očnjake imao kao lav, ili tigar) Na zdravlje!

Jezgra koštice kajsije i šljive leče rak - opširnije ovde

 

Biljke za šećeraše

 

 

CONTACT