tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Pričam Ti priču

Kafana kod prijatlja na onome svetu

Autor: Petar Jokić, nastavnik

tabanovic.com

Kafana Živana Tešića iz Tabanovića na onome svetu uoči Nove 2018. godine puna je kao u najboljim danima prošlog veka ovde u selu. Milan Čorba, naslonjen na šank, pijucka vinjak i posmatra. Tik uz njega za kartaškim stolom sede Musini sinovi (Mladen i Dragan) i Vercan, tek stigao iz Švedske. On više pažnje poklanja sisatoj Draganovoj ženi nego kartama i, naravno, gubi. Na obrnutoj stolici pola metra od njih sedi Voja Jadranin. Nalaktio se na ram stolice, pije pivo sa sokom od narandže i zagonetno se smeška. Za susednim stolom sede: gazda-Bata Radić, Boža, čuveni Torpedov golman i agronom Zoran Maksić. Pred njima oval vruće jagnjetine, a oni za taj prizor nezainteresovani. Gazda-Bata odmereno srče tursku kafu, a Zoran i Boža piju vinjak. Malo dalje za stolom su: Žokanov Minja, trgovac Lakan i čuveni Rom Sudbina. Za stolom do vrata prema WC-u sedi sićušni traktorista Gliša sa društvom. Popio pola sanduka piva, a još ne ide u toalet.

U međuvremenu majstor-Živko Soćin se prepire sa Ciganima što neće da ga prime u igru. Sat pred ponoć ulazi gospodin Neša Blagajnik. Kad vidi kako ljudi žderu pečenje, komentariše i savetuje kako je posle osam uveče opasno po zdravlje bilo šta jesti, akamoli pečenje.

Skoro će ponoć, u kafanu stiže i Milan Bulin. Naruči piće za sve, jer je imao dobro plaćenu turu.

Za šankom gazdu Živana savladao umor, pa drema. Tačno u ponoć zaškripe ulazna vrata. Tajac. Svi uprli pogled da vide sledećeg posetioca ove čudne gostionice.

Ulazi čuveni fudbaler Bube mokar do gole kože kao da je sad izašao iz Šljunkare. Naprći usne i muklim glasom prozbori:

Ljudi, pijan sam!

Leptirica

 

Pred bistom narodnog heroja

 

Pričam ti priču: Radivoj

 

Milivoj i Slavka

 

Jedno lepo sećanje

 

Čiča Nikola

 

 

CONTACT