tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Starac i more

tabanovic.com

Autor: Hemingvej:

Književni rod: epika

Književna vrsta: roman

Tema: Život ribara Santjaga

Ideja (poruka): Borba starca sa ribom, koja simbolizuje silu prirode, preneta je u ideju da čovekova mudrost može savladati i najvećeg neprijatelja. Čoveka mogu uništiti, ali ga ne mogu poraziti.

Mesto i vreme radnje: Najveći deo radnje romana odvija se na moru gde ribar Santjago u Golfskoj struji lovi ribu.

Fabula:

U prvom delu novele upoznajemo starca Santjaga, njegove prijatelje i malog dečaka kojeg Santjago mnogo voli. Santjago je bio nesrećni stari ribar koji je ribario u Golfskoj struji 84 dana, a nije ulovio ni jednu jedinu ribu. Prvih četrdeset dana s njim je išao dečak Manoline. Ali posle 40 dana bez ijedne ribe, roditelji su rekli dečaku da će starac uvek biti salao, tj. najnesrećniji od svih ribara, pa je dečak prešao u drugi čun, i prve nedelje su ulovili 3 dobre ribe. Tako je starac Santjago ostao sam. Dečaku je bilo žao gledajući starca kako se svaki dan vrća u praznom čunu, i uvek je dolazio da mu pomogne da iznese klupčad užadi, kuku, harpun i jedro koje je bilo iskrpljeno džakovima za brašno i tako savijeno, činilo se kao zastava velikog poraza. 85-og jutra Santjago je pošao još dalje od obale gde je voda bila dublja. Mamac je bacio na različite dubine i prepustio se struji. Odjednom na mamac se nešto uhvatilo i počelo je jako vući. Starac je odmah reagovao i utvrdio da je to jedna ogromna riba, ali je nije video, ali kad je skočila iz mora, Santjago je ostao bez daha, bila je to ogromna sabljarka (Makaira indica), poznata još kao crni merlin. Starac, čamac i riba danima plove prostranstvom okeana, ali ni starac, ni riba se ne predaju. U dugotrajnoj borbi s ribom, Santjago zadobije teške rane. Ali, on se ne predaje i ne gubi nadu, jer se oseća dovoljno jak i mudar da pobedi. Dok se borio sa ribom starac je više puta poželeo da je dečak sa njim. Nije trebalo da je sam u starosti. Ail to je neizbežno. "Ne smem zaboraviti da jedem tunu pre nego što se ukvari da bih održao snagu." Mučio se Santjago s ribom sabljarkom tri dana i tri noći da bi na kraju ipak pobedio. Zavezao je ribu na bok barke i pošto se bližila oluja, odlučio se za brz povratak na obalu. Ploveći ka obali i razmišljajući kako borba nije završila, i kako će ga sada početi napadati more. I doista, tek tada počinje prava borba za opstanak: borba za ribu, ali i za vlastiti život. Starac se bori svom svojom snagom protiv ajkula koje napadaju, otkidaju komade s njegovog ulova. Santjago se borio s njima, pokušao im je pobeći, ali nije uspeo, pojeli su mu celu ribu. Od sabljarke ostale su samo glava i kosti. Iako od ribe nije ostalo gotovo ništa, na obali su se ribari divili, bila je duga pet i po metara. Sledećeg jutra, kad se starac Santjago probudio, uz njega je stajao mladi Manoline koji mu je obećao da će od sad na dalje uvek ići na pecanje s njim.

Razgovor o delu:

1. Gde je starac ribario? U čunu u Golfskoj struji.

2. Koliko dana nije ulovio nijednu ribu? 84 dana

3. Koju vrstu ribe je ulovio Santjago? sabljarku, poznatu još kao crni merlin

4. Ko su glavni likovi romana "Starac i more"? Starac Santjago i dečak Manoline

5. Zašto je dečak bio tužan? Dečak je bio tužan što se starac svakog dana vraća bez ulova.

6. Šta u priči simbolizuje riba? Neman s kojom se čovek suočava.

7. Šta Santjago oseća prema ribi? Poštovanje i sažaljenje

8. Ko je napao ribu privezanu za čun? Ajkule

9. Šta se desilo sa Santjagovom ribom? Ajkule su je oglodale do kostiju, ostao je samo kostur

10. Čime se starc hranio na pučini? Jeo je tunjevinu da održi snagu.

Beleška o piscu:

HEMINGVEJ Ernest (1898 - 1961), američki književnik. U Prvom svetskom rata kao dobrovoljac na italijanskom frontu je ranjen; roman Zbogom oružje jedno je od istaknutih protivratnih dela. Dezorijentaciju i duhovnu pustoš anglosaksonskih intelektualnih boema i bogataša u posleratnom Parizu prikazao je u romanu Sunce se ponovo rađa. Za vreme španskog građanskoga rata izveštava, i piše dramu Peta kolona. Romanom Za kim zvona zvone, pozitivno se angažovao kao umetnik i kao javna ličnost. U Drugom svetskom ratu Hemingvej je boravio na kineskom frontu i među francuskim partizanima, sudelujući i u oslobađanju Pariza. Starac i more, roman o prkosnom junaštvu čoveka nasuprot okrutnosti prirodnog udesa, osvaja dostojanstvenom jednostavnošću. U svojim delima Hemingvej je stvorio neku vrstu mita o modernom čoveku, lutalici i dobrovoljnom izgnaniku koji se, intenzivno živeći s prirodom, odajući se borbi, seksu, alkoholu, sportu, suprotstavlja ništavilu kodeksom časti i stoičkom disciplinom. Suština života je igra sa smrću, koja za Hemingveja ima gotovo obredni značaj. 2. jula 1961. godine Ernest Hemingvej se ubio. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1954. ("Zbogom oružje", "Za kim zvona zvone", "Starac i more").

Priredio: Petar Jokić, nastavnik

Starac i more - likovi - ovde

 

 

CONTACT