tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Starac i more - likovi

Autor: Petar Jokić, nastavnik

Glavni likovi

tabanovic.com

Starac Santjago bio je tanak i mršav, s dubokim brazdama na potiljku. Na jagodicama je imao zagasite mrlje kožnog tumora koji izaziva odsjaj sunca sa površine tropskog mora. Mrlje su mu pokrivale dobar deo lica, a na rukama su mu se otkrivali duboko urezani ožiljci od neprekidnog izvlačenja konopaca sa teškim ribama. Na njemu je sve, osim očiju, izgledalo staro, a oči su mu bile boje mora i sijale vedro i nepobedivo. Santjago potiče iz siromašne porodice, a i sam je vrlo siromašan što se vidi iz kolibe gde stanuje. Hrabar je čovek koji se bori za sebe, za svoj opstanak, i u toj borbi je istrajan. Starac je primer čovekove snage, vere, upornosti i samopouzdanja. Ribu s kojom se bori poštuje kao protivnika i pomalo sažaljeva njenu sudbinu kad je savlada. “Ribu nisi ubio samo zbog toga da bi uživao i da bi je prodao na pijaci, pomisli on. Ubio si je iz ponosa i zbog toga što si ribar. Voleo si je živu, a voliš je i mrtvu. Ako je voliš, nije li to greh...

tabanovic.com

 

Manoline

Dečak koji duboko u duši preživljava sudbinu nesrećnog starca Santjag, i trudi se da mu pomogne na svaki način od uređenja njegove kolibe do svakodnevnog druženja u ribarenju. Na preporuku roditelja, posle 40 dana neuspešnog ribarenja, više sa starcem ne ide na more, ali mu pomaže, kad se praznog čuna vrati, da iznese ribarski pribor, iskreno žaleći nesrećnu starčevu sudbinu. U liku ovog dečaka Hemingvej je poslao poruku da deca, ne opterećena predrasudama odraslih, ispravnije posmatraju svet oko sebe.

 

Jezik i stil:

Hemingvej piše naizgled škrtim rečnikom stilizovane svakodnevnice, kratkim rečenicama, te se emocionalno bogatstvo njegovog karakterističnog jezika nalazi u podtekstu. Hemingvej je u našem stoleću valjda jedinstven prozaik kojeg jednako cene čitaoci iz najširih krugova, kao i oni s ekskluzivnim estetskim merilima.

 

Starac i more - prepričano - ovde

 

CONTACT