tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Gospođa Bovari

Autor: Gistav Flober

tabanovic.com

Književni rod: epika

Književna vrsta: psihološki roman

Tema: Uticaj malograđanštine na usamljenost u braku

Ideja (poruka): "Ko traži veće, izgubi iz vreće"

Mesto i vreme radnje: francuska provincija polovinom 19-og veka

Paralela

Floberova gospođa Ema Bovari i Tolstojeva Ana Karenjina žive u istom veku. Imaju mnogo toga zajednikog: muževi im prednost daju karijeri na uštrb ljubavi, pa obe srljaju u brakolomstvo. Razlika je u tome što Ana istinski voli Vronjskog, ali se ni pokoju cenu neće odreći sina i baca se pod točkove voza. Ema je, pak, opijena fikcijom ljubavnih romana tog doba i svejedno joj je da li će ljubavne snove ostvariti sa Rodolfom ili Leonom. Kad je otrezni surova stvarnost, ispija otrov.

Fabula

Prvi deo

1. Porodica Bovari

Na početku romana Flober nam predstavlja porodicu Bovari. Glava porodice Šarl-Denis-Bartolomé Bovari, bivši pomoćni vojni rančer, iskompromitovao se oko regurtovanja, pa je prinuđen da napusti službu. Lep momak ikoristi priliku da se oženi ružnom ćerkom nekog trgovaca, koja mu u miraz donose 60.000 franaka. Osetivši novac u džepu, uobrazi se i, što bi naš narod rekao, "poče da tera kera". Nosi odelo jarkih boja, lovačke cipele maže slaninom, puši na porculanskoj luli, a nakon pozorišta - obavezno svrati u kafanu. Kad posle dve-tri godine spiska ženin miraz, uzima za 200 franaka u godišni zakup kuću u selu. U 45-oj godini života zatvori se u nju i poče proklinjati nebesa. Ludo zaljublena u njega žena mu je sve opraštala, ali sa starošću posta namćorasta prikrivajući bes neumornim radom

Prinova

Rođenje sina Šarla unese malo vedrine. Otac i majka su ga mazili i pazili kao princa. "Kad mu je bilo dvanaest godina, majka mu se izbori za početak školovanja. Za to zadužiše župnika. No, ti časovi behu tako kratki, a i dečak ih je tako slabo pratio da od njih i nije bilo koristi". I da skratim priču. Dečko je pohađao gimnaziju, pa učio medicinu i s mnogo muke završio

Šarlova prva žena

Šarlova majka nađe sinu za ženu bogatu, ali ružnu udovicu sudskog izvršitelja. Šarl mlađi nadao se da će u braku imati malo više slobode za sebe. Međutim, ne samo što je morao "da igra kako žena svira", nego je ona stalno otvarala njegova pisma, ili kroz pregradni zid prisluškivala kada bi mu u ordinaciju na pregled dolazile žene.

2.Smrt Šarlove prve žene

Jedne noći Šarl dobi hitan poziv da dođe na imanje Bertovih, jer je gazda slomio nogu. Tu se upozna sa gazdinom ćekom Emom, koja se školovala u samostanu (manastiru). Iako je imanje Bertovih bilo udaljeno desetak kilometara, Šarl je odlazio u vizitu češče no što je bilo potrebno. Ni sebi nije priznavao da to čini zbog lepe gazdareve ćerke. U početku ni njegova žena ne pridavaše k tome veću pažnju, ali kad ču da gazda ima lepu ćerku, prokuži stvar.

– Zato je njemu – govoraše u sebi – lice onako ozareno kad odlazi k njoj! I zato oblači novi prsluk izlažući se opasnosti da ga po kiši uništi! Ah, ta žena! Ta žena!..." Poče prebacivati mužu, prvo izokola, a onda i otvoreno. U svađu se umešaše i Šarlovi roditelji, koji su doznali da je pre udaje udovica lagala o svom imetku. Šarl stariji ukuori svoju ženu što je unesrećila sina upregavši ga s takvim bezvrednim kljusetom. Osmi dan nakon toga Šarlovoj ženi udari krv na nos dok je prostirala veš, i sutradan izdahnu.

3. Šarl se ponovo ženi

Jednog dana čiča Ruo dođe da plati Šarlove usluge. Videvši ga potištenog, poče ga tešiti. Eto, njemu je sve poznato, i sam je prošao kroz te muke. Život, pak, ide dalje. Predloži mu da dođe k njemu. Gospođica bi volela da ga ponovo vidi. Šarl jedva dočeka. Zagleda se u nju i poče razmišljati kakva bi bila kao udata žena. Htede je zaprositi, ali sputavalo ga to što je čiča Ruo bogat, a ćerka mu lepotica. Međutim, stvari nisu bile takve kako izgledaju na prvi pogled. Imetak gospodina Ruoa se topio zbog silnih dugova. Stoga Ruo poče razmišljati da bi bilo dobro ćerku udati za gospodina Šarla. Jest mlakonja, ali se pročuo po dobroti i postao cenjen lekar. Kad se gospodin Šarl posle mnogo ustezanja osokoli da zaprosi gospođicu Emu, otac jedva dočeka. Sačekaše samo da prođe uobičajeno vreme žalosti za pokojnicom.

4. Svadba

Svadba je bila spektualna. Mnogo zvanica iz različitih staleža, jelo se i pilo do iznemoglosti. Flober u detalje opisuje svatove, njihovu odeću i obuću, kočije i taljige. Ludovalo se dan i noć. Neki od svatova bi zahrkali umorni od jela i pića. Zatim se budili i nastavljali da jedu i piju. Vraćajući se domu čiča Ruo, ožive sećanje na svoju svadbu i malo se rastuži. Mladoženja je zbog posla već drugi dan morao na put

5. Šarl blista, Ema sumnja

Šarl evocira tužne doživljaje iz gimnazijskih i studentskih dana i onih 14 meseci što je u braku proveo sa ružnom i namćorastom prvom ženom. Sad uživa u Eminoj lepoti. Zadovoljan je i blista od sreće. Dok odlazi na posao, šakom sa usana šalje poljupce Emi. Ona mu sa prozora baca latice cveća. Međutim, kad zatvori prozor, nagriza je crv sumnje da to nije ona sreća što je čitala u ljubavnim romanima. - Bože, zašto sam se udala?

6. Devojčica Ema u samostanu

Kao 13-ogodišnja devojčica odvedena je u samostan. U početku bila je posvećena veri i služila za primer. Međutim, kad se dokopa srceparajućih ljubavnih romana, koje je krišom unosila manastirska krojačica, poče da sanjari poput Servantesovog Don Kihota. Zamišlja dvorce i tankovijaste gospođice kako, nalaktene na podbradak, sa balkona uživaju u lepoti prirode i cvrkutu ptica, iškekujuć viteza ogrnutog belim plaštom na crnom konju. Kad joj umre majka, dugo je plakala i htela da se baci u grob sa njom. Otac pomisli da je bolesna i vrati je kući. Nikome ne bi žao. "Nadstojnica, naprotiv, držaše da je u poslednje vreme pokazivala premalo poštovanja prema samostanskoj zajednici".

7. Između sna i jave

Ema je brak snevala kao priliku da obilazi znamenita mesta i uživa u prirodnim lepotama. Umesto toga, vodila je domaćinstvo. Svekrva joj je stalno zvocala kako se ponaša rasipnički. Razapet između majke i lepe supruge Šarl se mučio za koju da se opredeli. Divi se Emi dok svira klavir ili crta. Čak je jedan njen crtež dao da se urami. Posle napornog rada, domu se vraćao kasno, večerao što mu Ema servira, a onda zaspao. Njihov ljubavni život sveo se na čistu poslovnost. Šarl ju je ljubio i grlio svakog dana u isto vreme kao čovek koji drži do svog rasporeda vremena. Ema se u mislima zbog toga često pitala: – Bože moj, zašto li sam se udala? No, krajem septembra, u njenom se životu dogodi nešto izvanredno: dobi poziv za odlazak u dvorac markiza d'Andervija.

8. Provod

Kod markiza bračni par Bovari srdačno dočekaše. Za večeru behu pripremljene silne đakonije od kojih Ema neke nikad nije kušala. Igralo se i ppevalo do zore. Ema je uživala, a Šarl se dosađivao. Kad se uveče vratiše kući, čekala ih je večera: juha od luka s komadom teletine. Ljutita Ema otpusti kuvaricu. Sećanje na veče u dvorcu markiza postade Emi pravo zanimanje. Svaki put kada bi došla sreda, rekla bi sama sebi budeći se: "Ah! Pre sedam dana bila sam onde! Pre dve sedmice, pre tri sedmice bila sam tamo..."

9. Ema pada u depresiju

Jednolični život u selu zgadi se Emi. Da ublaži monotoniju, pretplati se na dva ženska časopisa, koje je "gutala". Opet poče sanjariti o raskošnom životu krem društva. Kupila je mapu Pariza, i zamišlja kako hoda ulicama prestonice. Nasuprot tome Šarl vodi normalan život: leči ljude, a seljaci ga obožavaju, jer ih ne gleda kao niži stalež. To Emu posebno iritira, a osobito što se njen muž potpuno uklopio u taj prostakluk. "Ema posta izbirljiva i hirovita. Naručivaše za sebe posebna jela, a onda ih ne bi ni okusila...izgrdila bi služavku, a posle toga bi je darivala. Stalno očekivaše da dođe neki izuzetan dan, ali prođe zima, proleće čekajući poziv markiza, a sve osta po starom. Poče da bledi u licu, te je Šarl odvede svom prijatelju lekaru, stručnjaku za bolesti duše. On zaključi da Ema boluje od depresije.

Drugi deo

1, Jonvil izmišljeno selo

U ovo fiktivno selo dolazi Ema Bovari da nađe leka svojoj bolesnoj duši.

2. Leon se nabacuje Emi

Mladi pisar Leon, student prava, se nabacuje Emi. Ona je opčinjena činjenicom da njih dvoje imaju skoro isti pogled na svet.

3. Ema majka

Šarl se kajao zbog prelaska iz Tosta u Jonvil. Miraz je potrošen na skupocene Emine haljine, a pacijenti ga retko posećuju. Međutim, kad dozna da je Ema trudna, razvedri se. Ema je želela sina, ali dobila je ćerku. Posle dugog većanja oko imena, Ema odluči da će se devojica zvati Berta. Odneli su je doilji u neko selo, a Ema umesto s mužem, u posetu odlazi sa Leonom, što je bio povod za ogovaranje u Jonvilu.

4. Ema i Leon

Ema i Leon sve češće su zajedno. "Tako će među njima uspostavi svojevrsna povezanost, neprekidno druženje uz knjige i romanse; gospodin Bovari, nimalo ljubomoran, tome se nije čudio".

5.Ema se zaljubila u Leona

Ema je razapeta izmedu Leona pesnika i Šarla za koga drži da je seljačina. "Na zvuk njegovih (Leonovih) koraka Ema bi zadrhtala: potom bi u njegovoj prisutnosti ta uzbuđenost popustila, a zatim bi joj ostala samo golema prepast koja bi se naposletku pretvorila u tugu".

6.Rastanak

Opsednuta ljubavnim jadima, Ema lek duši traži u razgovoru sa sveštenikom. To je, pak, razgovor gluvih telefona. Besna što je niko ne razume, vraća se kući. Osorno se ponaša prema ćekici Berti, koja je hvata za skut, željna majčine ljubavi. U jednom trenutku, odgurne dete, koje pri padu raseče lice. Dolazi Šarl i teši je, rekavši da posekotina nije opasna. Pre toga Emi dolazi Leon, koji se sprema da ode u Pariz. Rastaju se, gleći se strastveno.

7. Ema luduje

Leon je otputovao, a Ema u sećanju oživljava najlepše trenutke s njim porovodene. Kaje se što mu se nije podala. Tugu za njim leči tako što nemilice troši novac na skupocene stvari. Svekrava Bovari je zabrinuta, a Šarl je i dalje tolerantan.

Baron Rodolf Bulanžer je prilikom jedne posete primetio da je Ema vrlo zgodna, a da je njen muž zanemaruje. On kuje plan kako da je pridobije za ljubavnicu.

8. Poloprivredni vašar

Poljoprivredna izložba za Emu i Rodolfa bila je prilika da se opet vide. uze je za ruku i, šetajući travnjakom, kritikuje seljački skup. Toplina ruku, čvrsto stisnutih, u oboma izazva val uzbuđenja.

9. Rodolf osvaja Emu

Rodolf je tipovao na žensku radoznalost i neko vreme izbegavao Emu. Kad ju je iznenada posetio, Ema je pobledela od uzbuđenja. Videši da je taktika urodila plodom, on je laže da je imao mnogo posla, a navodno je čak i bolestan bio. Ona je laž primila za istinu, po ugledu na dame iz ljubavnih romana. Dok novopečeni ljubavnici ćaskaju, dolazi Šarl. Rodolf ga dočeka sa: "Dobar dan, doktore!" To je Šarla toliko ushitilo da i ne primeti da mu uljez otima ženu. Još odobri da se Emi kupi odelo za jahanje. Dok je jahala s Rodolfom, u pauzama mu dopusti da je grli i ljubi. Čim bi Šarl otišao na posao, ona bi odlazila Rodolfu, a njemu to dosadi, te joj jednom prilikom, ozbiljna lica, reče da njene posete postaju nerazborite i da ne pazi na svoj dobar glas.

10.Strah i stid

Malo-pomalo i Ema shvati da je preterala. Vraćajući se jednom od ljubavnika sretne lovokradicu. On se plašio da ga ne prijavi, a ona da on ne otkrije njenu švaleranciju. Rodolf je, zasitivši se lepom ljubavnicom, počeo da je izbegava. Uz to pri njihovim susretima voleo je da se sprda na račun njenog muža, što Emi nije godilo. Napokon, ona se poče kajati što se upustila u tu avanturu.

11. Hipolitu amputirana noga

Apotekar Ome i Ema ubede Šarla da operiše kljasto stopalo konjušara Hipolita. Šarl pristaje i čita stručnu literaturu. Napokon ubede i Hipolita. Šarl obavi operaciju, a gospodin Ome napisa članak u novinama pun hvale za Šarla. Ema je presrećna što će joj muž postati slavan i bogat. Međutim, posel operacije, gangrena uhvati celu nogu, a jadnog slugu obuzeše silni bolovi. Pozovu čuvenog doktora Kanivea, koji prvo sve izgrdi, a onda reče da nogu treba amputirati. Ema to primi kao ličnu tragediju. Ne samo što se neće obogatiti, nego će i muževo ruglo nositi na svom imenu. Da bi se koliko-toliko utešila, ponovo otrča u Rodolfov zagrljaj.

12.Ema rasipa novac

Što je više ljubila Rodolfa, to je više mrzela muža. Za utehu kupi dve drvene noge Hipolitu i skupoceni bič Rodolfu. Dobavljač, lukavi trgovac Leru počeša bradu, nadajući se, velikoj zaradi. Ema stade uzimati robu na poček. Kad je dug većma narastao, Leru je poče ucenjivari. Spas dođe od gospodina Drozea, koji donese 15 zlatnika. Islati Lerua, koji se neprijatno iznenadi. U međuvremenu kod sina stiže majka Bovari. Svekrva i snaha se posvađaše zbog služavke Felitisie, ali ih izmiri Šarl.

Vrativši se, s posla u ponoć, Šarl se trudi da ne probudi svoju lepu suprugu. Mašta o napretku njihove kćerke Berte. Sanjari da joj kupi imanje. Eva je, takođe, budna, ali ona sanja kako da sa Rodolfom pobegne. Od Lerua poruči putni ogrtač, kofer i tašnu. Kad je Rodolfu izložila svoj plan, on kratkim i jednoličnim ponavljanjem "Da, da" odobri plan. Međutim, kad ona ode, on u sebi reče da je to ludorija. Nije bio spreman da se stara o tuđem detetu, jer je Ema htela da povede i kćerku Bretu.

13. Rodolf ostavlja Emu

Čim dođe kući, Rodolf otvori kutiju s Eminim pismima. U lutanju po uspomenama, na kraju zaključi: "Hrpa gluposti". Nakon toga, napisa joj pismo. Savetovaše je da bude razumna, jer ljubavni žar bi se kad-tad ugasio, a ona bi mnogo izgubila. Između ostalog napisa da će dok to bude čitala, on biti daleko. Na kraju napisa "Zbogom" sa dve reči "S Bogom" i potpisa »Vaš prijatelj.« Pismo stavi u kotaricu sa kajsijama i naredi slugi Žiraru da to preda lično Emi.

Ema je krišom čitala pismo. U jednom trenu dok je bila kod otvorenog prozora na spratu, htede se baciti u ponor. U tom času začu se Šarlov glas: – Ženo! Ženo! Služavka reče da je juha gotova. Šarl se gostio i hvalio kajsije. Ema kroz prozor ugleda Rodolfa i pade u nesvest. Šarl pozva dokora Omea, a ovaj poče pripovedati kako neke stvari mogu izazvati posledice po zdravlje, tj. alergiju. Zaključiše da su ovog puta za Emu bile kobne kajsije.

43 dana Šarl se ne odvajaše od Eme. Zanemari ostale bolesnike, a suoči se i s nestašicom novca.

14. Šarl se zadužuje

Šarl nije mogao platiti lekove. Osim toga Leru donese putni ogrtač dva kovčega, umesto jednog i tašnu. Traži od Šarla da plati. Uzalud je Šarl objašnjavao da mu to ne treba. Međutim, kad Leru zapreti tužbom, Šarl potpisa menicu sa dospećem za šest meseci. Uz to uze 1000 franaka na zajam na godinu dana s kamatom od šest posto. Leru se obradova.

Ema se teško oporavljala. Okrete se veri i Bogu. Poče da deli sirotinji poklone i na ručak da dovodi skitnice. Onda naglo promeni narav i sve to rastera, pa prihvati poziv da ode u pozorište.

15.Novi susret sa Leonom

U teatru je izvođena "Tragična opera" italijanskog kompozitora Gaetana Donicetija. Ema je mirno pratila dok na scenune stupi Edgardo-Lagardi, pevač i šarlatan, čuven po tome kako se u nj zaljubila jedna poljska knjeginja. Ema se unese u prizor, prebirajući u sećanju svoje ljubavne jade s Rodolfom. U jednom trenu vrisnu i umalo ne pade u nesvest. Šarl ode da donese čašu vode i sretne pisara Leona. Kazuje to Emi. Leon dolazi do njihove lože, a Ema se priseća lepih večeri s njim provedenih. Njoj opera postaje dosadna. Da bi ugodio Emi, Šarl pristaje da iziđu van, mada mužao što nisu sačekali kraj. Dok pijuckaju piće, dogovajaru nove susrete.

Treći deo

1.Leon se opet udvara Emi

Leon je u Parizu stekao neka iskustva sa ženama. Pratio je bračni par Bovari, pa doznavši gde su odseli, dođe sutradan. Šarl je bio odsutan. Ema ga ljubazno dočeka. Čavrljali su o ljubavi. Dogovriše da se sastanu kod crkve. Ona dugo nije došla. Međutim, kad je ušla u crkvu, u propovedi prepzna sebe da je grešnica, koja vara muža i rastuži se. Leon je jedva nagovori da iziđu. Pozva kočiju i dugo se vozaše ulicama bez cilja.

2.Umro Šarl senior

Došavši kući, rekoše joj da se hitno javi gospodinu Omeu. On joj saopšti da je umro njen svekar. Porodica Bovari je u žalosti. Tu priliku koristi lukavi Leru da proda tkaninu za crninu. Istovremeno savetuje Emu da se prihvati nasledstva, jer je Šarl potpisao menice koje teško može isplatiti. U dogovoru s mužem Ema se spremi da ode u Ruan. "Već sutradan ona se ukrca u Lastavicu i ode u Ruan da se posavetuje s gospodinom Léonom. Ostade onde tri dana."

3. Leon i Ema uživaju

Behu to tri puna dana, predivna, sjajna, pravi medeni mesec. Legli bi na travu, ljubili se daleko od ljudi.

4. Šarl pomaže Emi da ga vara

Leon i Ema razmenjuju ljuvana pisma. Napokon je poseti. Obilazili su stara mesta, vodili ljubav. Šarl primeti da je Eme ushićena i bi mu drago. Ona nastavi da nemilice troši novac. Izbori se kod muža da treba da ide na časove klavira. On odobri. Tako je Ema jednom nedeljno mogla u gradu da posećuje ljubavnika.

5. Šarl slep kod očiju

Leon i Ema sastaju se četvrtkom. Jednom prilikom srete ih trgovac Leru. Ona se uplaši da će je odati. Međutim, Lerua su zanimale samo pare. Zatraži novac. Ema je rekla da nema. On je nagovori da proda kućicu u Barnviju. Ona prista i potpisa jo 4 menice.

Šarl otkri da Ema ne ide na časove klavira. Ona ga, pak, ubedi da u gradu ima mnogo učiteljica klavira s tim imenom. Našavši se u teškoj novčanoj krizi, Šarl traži pomoć od majke. Ona dolazi i zaključuje da se Ema rasipnički ponaša. Šarl stade na stranu supruge. Majka Bovari se naljuti i sutradan otputova. Jednog četvrtka Ema se ne vrati kući. Šarl se zabrinu i pođe da je traži. Kad ju je napokon našao, ona kaza da joj nije bilo dobro, a on kao i dosad, tu laž primi kao istinu.

6. Ema srlja u propast

Da bi se zahvalio gospodinu Omeu, što često ruča kod njega, Leon ga pozva u posetu. Ome jedva dočeka. Beše četvrtak i njih dvojica provedoše ceo dan skupa. Ema je bila ljuta. Dok je šetala, priđe joj jedan čovečuljak i pruži neki papir. Bila je to menica, koju je Leru ustupio gospodinu Vansaru. Pošto nije imala novca, Vansar podnese tužbu. Ona otrča do Lerua. Posle kraće prepirke, on obeća da će rešiti problem, samo treba da potpiše nove menice.

Umesto da se dozove k pameti, Ema nastavi po starom. Neprestanim kupovanjem, neplaćanjem, posudbom, potpisivanjem menica, njihovim produživanjem, iznos posle svakoga roka sve više je rastao, dok je ćerkica Berta išla pocepanih čarapa. Uz to, da bi zadivila Leona, plaćala je hotelske račune. On se malo osećao poniženim, ali nastavi vezu. Rodbina i prijatelji ga savetovahu da se mane udate žene, jer bi to moglo štetiti njegovoj karijeri. U međuvremenu Ema jedno veče obuče pantalone i sama ode na igranku. Tamo je vriskala i đipala dok nije pala u nesvet. Da vrag bude crnji, jednog jutra služavka joj pruži pismo. Bila je to presuda sa rokom izvršenja za 24 sata. Ema potrća do trgovca Lerua. Molila je da joj pomogne, potpisaće novu menicu. "- Dosta je meni vaših potpisa! – Opet ću nešto prodati... – Ma, dajte! – on će sležući ramenima. – Pa vi više ništa nemate."

7. Plenidba

Dolazi sudski izvršitelj Arang sa 2 svedoka i popisuje stvari u kuči Bovarijevih. Ema je uznemirena. Gde naći 8.000 franaka. Skoro svi su je odbili, čak i voljeni Leon. Po nagovoru služavke odlazi notaru Gijomenu. On će joj pomoći pod uslovom da mu se poda. Njoj se zgadi, pa ode besna. Jadni Šarl još ne zna da je propao zbog hirovite žene. Ema se seti Rodolfa i ozbiljno se nadala da će joj pomoći.

8. Rodolf neće da pomogne, Ema ispija otrov

Ema odlazi k Rodolfu. On je srdačno dočeka. Neko vreme su jedno drugo lagali kako je šteta što su se rastali. Onda Ema zatraži 3.000 frnaka. Rodolf pomisli u sebi: "Zato si došla" i reče: - Nemam. Ema se naljuti i kaza mu mnogo toga što nekad nije smela, ili nije htela. Odalzeći od njega svrati u apoteku i popi arsenik. Došavši kući, spopadoše je bolovi. Skupljaju se lekari. Šarl kraj nje plače, Ema umire.

9. Bdenje

Šarl se gušio u suzama. Apotekar i sveštenik su vodili raspravu o religiji. U jednom času Šarl ih prekide: - Mezim tog vašeg Boga! Zatim zapovedi da se kupe tri sanduka i koješta još. Apotekar i majka Bovari ga ukoriše zbog velikog troška, a on se naljuti. Kad svanu, apotekar i pop su jeli i pili, kuckajući se čašama. Smešeći se, i lupkajući ga pritom po ramenu, pop reče: – Još ćemo se mi i složiti!

.

10. Otac Ruo

Otac Ruo više puta se onesvestio. Prvi put dok je čitao pismo, pa putujući, a osobito kad je video mrtvu kćer. On i Šarl su istinski žalili. Svetina je po običaju o pokojnici govorila lepe reči.

11. Kraj priče

Sutradan Šarl dovede kćer kući. Ona je pitala gde je mama. Rekli su joj da je negde otutovala i da će joj doneti igračku. Devočičina radost rasrdi Šarla. Uskoro opet započeše nevolje sa novcem. Šarl se obaveza na velike svote, što ogorči njegovu majku. Učiteljica klavira zatrađi šetomesečnu platu za Eminu poduku, iako Ema nije došla ni na jedan sat, a kuma Role - poštarinu za 20 pisama. Kad potraži novac od nenaplaćeni lekarskih usluga, pacijenti mu pokazaže pisma od Eme, pa se još morao izvinjavati. Jednom prilikom na tavanu nađe Rodofovo pismo. Umesto da se rasrdi, on mirno zaljuči da su je morali obožavati. Poče da se kicoši; kupi lakovane čizme, brkove maže pomadom. Baš kao ona potpisa nekoliko menica. Bi prisiljen prodati srebrninu, komad po komad, zatim prodade pokućstvo iz salona. Patio je gledajući kćerkicu onako loše odevenu. Jednog dana otvori tajnu Eminu ladicu i pred njim se prosuše sva Leonova pisma. Zatim pronađe kutiju, a iz nje izlete Rodolfova slika sa pismima. Nije više izlazio, nikoga nije primao, pa je odbijao obilaziti bolesnike. Jednog dana pođe na poljoprivredni sajam da proda konja, jedino što je još imao i tamo sretne Rodolfa. Pri susretu oba pobledeše. Rodolf ga pozva na pivo. Dok je Rodolf balavio o sajmu, Šarl je zurio u njegovo lice i reče: "Ne, više vam ništa ne zameram!" U 7 sati mala Berta dođe pozvati ga na večeru. Njemu glava beše zabačena uza zid, oči sklopljene, usta otvorena, a u rukama je držao dugačak uvojak Emine crne kose. Posle Šarlove smrti, iste godine umre i njegova majka, pa je devojčica morala ići u predionicu pamuka da zaradi kruha.

Priredio Petar Jokić, nastavnik

 

Gospođa Bovari likovi

 

CONTACT