tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Čuvaj se senjske ruke - likovi

Autor: Petar Jokić, nastavnik

Danilo Barbo

Portret

"Čovjek taj bijaše jak, pun, žilav. Pod kratkim čelom stojaše mu širok nos, oblo lice, urešeno tankim brcima i španjolskom bradicom. Duga, ne gusta kosa, razdijeljena u dvoje, padaše mu na bijeli vezeni ovratnjak. Čovjek bijaše odjeven zobunom od crne kože, žutih rukava, na nogama mu visoke žute čizme, a na lijevoj strani spuštao se o bandaljeru dugačak mač. Na lijevoj strani prsiju imao je vojnik tri srebrnom žicom izvezena križića."

Karakterne osobine

Kapetan Danilo Barbo, zapovednik senjske tvrđave, veliki je protivnik Mlečana i generala Rabate, jer mu je zaveo sestru, ona ostala trudna, a on se oženio bogatašicom, pa je jadnica umrla od tuge i stida, onda i njena majka. Barbo je hrabar i odlučan vojnik, ali i osvetoljubiv. Tri krstića na njegovim grudima su opomena da osveti smrt majke, sestre i njenog nerođenog deteta. Četvrti krstić je stavio kad je pogubljen knez Martin Posedarić. Međutim, on se u jednom času pred zloglasnim generalom Rabatom odriče osvete ako ovaj zlotvor prestane sa terorom nad Senjanima i tako dokazuje da su mu preči opšte dobro, nego lični gubici

Josip Rabata

Portret

"Rabata bijaše čovjek visok, pun, jak, reć bi debeo. Na kratkom vratu stajaše mu debela glava. Na okruglom, debelom licu vidio si nisko, prignuto čelo, gusto nabrane vjeđe nad blijedim modrim očima koje ukočene gledahu preda se: pod krupnim nosom stiskale se čvrsto debele usnice, nad bijelim ovratnjakom vidio si debeo podbradak. Duga plava kosa padaše mu na ramena, ali bradi i brkovima ni traga. Čovjek bio bi rekao da je u Rabate žensko lice, ali nepomičnost njegova oka i dvije crte što su išle od nosnica do kraja usnica odavahu da se u tom čovjeku ne taji ženska ćud."

Karakterne osobine

Već sam vanjski izgled nagoveštava opak karakter. Prema narodnom verovanju ćosav (bezbrad i bezbrk) čovek nije dobar: "Čuvaj se brkate žene i ćosava čovjeka." Rabata je izdajica krune, čovek naprasit, krvolok, ali opet slab i kukavica; podmitljiv je, lakom na novac i glup. Radi za Mlečane, naređuje ubistvo kneza Posedarića i izgon uskoka. Nije svestan koliko njegovi postupci štete ugledu njegove države kao civilizovane zemlje. Uskoci ga mrze iznad svega iako je on zapravo oružje u de Dominisovim rukama. Mržnja dolazi do kulminacije kad uskoci provaljuju u tvrđau i ubijaju ga. Njegova smrt u romanu predstavlja trijumf pravde nad nepravdom i nasiljem.

Martin Posedarić

Portret

Knez Martin Posedarić - je ugledni vlastelin, čovjek visok, širok, silnih prsiju. Lice mu bijaše dugoljasto, blijedo, ali krasno, crno mu je oko igralo kao munja na moru, crna mu brada padala do prsiju, kosa bijaše mu kratko postrignuta. To lijepo snažno muževno tijelo odijevala je haljina od plavetnog sukna, uske crne gaće, a na glavi mu stajaše crvenkapa

Karakterne osobine

On jedan od najznačajnijih uskoka s čijim su ugledom računale i austrijske vlasti jer se u Beču i Gracu znalo da ga Senjani cene i slušaju. Njegovim pogubljenjem Rabata je izazvao gnjev svih uskoka i senjskog življa, a i osudu tadašnje službene politike.

Juriša Orlović

Portret

Snažan je kao i svi uskoci, visok, zoran junak, široka čela, orlova nosa, duguljasta lica; ispod crnih brkova gusti beli zubi.

Karakterne osobine

Uskok Juriša Orlović je junak bez straha i mane. Uvek je u akciji. Strah i trepet je i Turcima i Mlečanima, a Mlečani se zbog njegovih »razbojstava« žale i samom caru u Beču. Na umu mu je samo sloboda i osveta podmuklim, okrutnim i prevrtljivim Mlečanima. Kao junaku neprilično mu je da se sakriva u rupi u podrumu, ali na nagovor svoje verne i hrabre Dume pristaje i na to, no uskoro svoju »sramotu« spere kažnjavanjem izdajnika Bogdanića.

Dume

Portret

Djevojka jaka, snažna. Neće bitinavršila šesnaest godina, ali na mladom, premda finom licu, pokazivalo se, začudo, puno tvrde volje, iz crnih joj očiju sijevalo je neko osobito junaštvo.

Karakterne osobine

Po naravi slična je Juriši Orloviću koji ju je oslobodio iz ruku goropadnog Vitorija. Zaljubljena je u Jurišu, koji je spašava od nevoljnog prosioca, a ona njega skriva u podrum i tako ga spašava sigunog ropstva, a možda i smrti.

Đuro (Juraj) Daničić

Portret

Zdrav, crnokos, oka sokolova, jakih obrva i malenih brčića... iđaše kao jelen u gori, oko mu sijevaše kao sjajne toke na prsima, rumene pune usne mu drhtale.

Karakterne osobine

Iako mlad, već se proslavio po hrabrosti. Juriša na tvrđavu i iz tamnice izbavlja Jurišu Orlovića. Bogatog je porekla, ali u ohođenju sa ljudima to se ne primećuje.

Klara

Portret

Krhka, crnoka, bledolika, nežna i lepa kćerka vlastelina Martina Posedarića.

Karakterne osobine

Zaljubljena je u Đuru Daničića rado pristaje da se za njega uda kad je on zaprosi. Štiti čast svoje porodice i odlazi u Grac da raskrinka mletačke podvale.

Marko Antun de Dominus

Portret

Senjski biskup odeven u modro biskupsko odelo. "Bijaše mu po prilici četerdeset godina. Uglasta kapa od svile zaklanjala je fino visoko čelo; lice glatko, suzilo se prema bradi sve većma; jaki nos bijaše iznikao baš ispod čela, pod kojim plamsahu do dvije žeravice - do dva crna oka. Iz tog glatkog, ali oštrog lica obrubljenog dugom smeđom bradom mogao si razabrati dvoje - razum i strast"

Karakterne osobine

De Dominis je ogorčeni neprijatelj uskoka i smatra ih divljacima. Usko je povezan s Mlečanima, ima rođaka u mletačkom senatu i s njim plete zaveru protiv Senja, pomažući da Mlečani na svoju stranu pridobiju austrijskog oficira barona Josipa Rabatu. Vrlo je učen, slatkorečiv, ali lažov. Što bi narod rekao: "Na jeziku med, a na srcu jed." Ogrešio se i o crkvene zakone, pa je posle smrti njegovo telo javno spaljeno na lomači u Rimu.

Jezik i stil

U pripovedanju Šenoa koristi prezent i aorist, pa čitalac ima utisak da prisustvuje zbivanjima. Čest je i imperfekat. Ovaj arhaičan gl. oblik ovde ima funkciju da dočara dugotrajnost radnje, koja teče mimo volje aktera događaja.Glagolski prilog sadašni i gl. prilog prošli rabe se kao priloške odredbe za način i vreme glagolske radnje u predikatu. Kad je reč o deskripciji, Šenoa se drži epiteta iz narodne poezije: "crna kosa, bijeli zubi, crni brkovi."

Čuvaj se senjske ruke - prepričano ovde

 

 

CONTACT