tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Prozor

Tabanović

Autor: Ivo Andrić

Književni rod: epika

Književna vrsta: pripovetka;

Tema: Između dve vatre

Ideja (poruka): Ima dana kad uz sav naš trud ne možemo izbeći neugodne događaje. Andrić hoće da kaže kako je naš život na ovoj planeti uklesan u zvezdama i da ga uprkos našem opiranju ne možemo izmeniti.

Mesto i vreme radnje: Periferija Sarajeva početkom 20-og veka

Fabula

U uvodnom delu pripovetke Andrić nam predstavlja babu Kokotović čiji su prozor trebalo da razbiju on i njegov zagonetni drug Miško. Baba Kokotović živela je u staroj kući na periferiji Sarajeva. Bila je pravi namćor; i ona, i njena kuća - decu su podsećali na vešticu iz bajki. "Debela sa starinskim naočarima koje su joj se upijale u teško salo bezbojnog lica... Nepoverljiva i mrka, ali ljubopitljiva, grlata, ćudljiva i pokretna kad joj treba, ona je bila prilična napast za komšiluk, ali naročito stroga prema deci koja su se igrala pod njenim prozorima ili oko njene bašte." Poziv svog druga da toj ženi te večeri polupaju prozor, mali Iva je odbio. Složio se s Miškom da je baba grozna, ali da je razbijanje prozora stroga kazna. Nećeš?, rekao je Miško, i posle Andrićevog objašnjena, okrenuo se i otišao. Iva do kasno u veče razmišlja šta da uradi, kako da spreči svog druga. U jednom trenutku hteo je otići kod babe da je upozori, ali je i od toga odustao. Tako je stiglo veče. Za vreme večere, mučnu sliku strogog oca, koji bez ijedne reči jede, pojačava dečakova zebnja: šta će se dogoditi. Nemu tišinu prekinuo je rezak zvuk polupanog stakla njihovog prozora. Sa tim zveketom. priča Andrić, u sobu su upali i Miško, i njegovo"Nećeš", i učitelj i policija; sve ono od čega je Andrić strahovao. Naravno, sve to je bilo samo u njegovim mislima strašno kao Sudnji dan. Nastala je tišina posle koje se pred malim Ivom stvorila krupna očeva pojava i njegove zlovoljne reči: To su, svakako, tvoji krasni jarani! Posle toga, mali Iva dobio je grdne batine kaišem, a da ga po običaju majka tom prilikom nije uzela u zaštitu. Sutradan dok je vidao rane, dečaka Ivu, na nemile događaje podsećali su još i jastuk bez navlake zaturen u polupano okno prozora.

Lik Miška iz pripovetke "Prozor"

Andrić za njega kaže: "Bio je možda i godinu-dve mlađi od mene, i sitan je bio i neugledan, ali hrabar i preduzimljiv, sa nepredvidljivim nastupima i zloće i dobrote".

Priredio: Petar Jokić, nastavnik

O piscu klikni ovde!

 

U zavadi sa svetom

 

Knjiga - ovde

 

Deca - ovde

 

Kula - ovde

 

CONTACT