tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira za osnovce

Pripovetke za decu

Aska i vuk

tabanovic.com

Autor: Ivo Andrić

O piscu - ovde

Književni rod: epika

Književna vrsta: pripovetka

Tema: Radoznalost otvara nove vidike, ali ne retko vodi u opasnost. Koja se ovca od stada odvoji, vuk će je pojesti.(narodna)

Ideja: Voljom za životom, snagom i umetničkom lepotom, Aska je pobedila smrt i pokazala svima da umetnost i volja za otporom pobeđuju svako zlo, pa i samu smrt, a svako pravo umetničko delo čovekova je pobeda nad prolaznošću i trošnošću života.

Mesto i vreme radnje: Strme Livade

Fabula

Aska je neobična ovčica iz ovčijeg sveta na strmim Livadama koja je volela balet i želela da postane poznata balerina. Ovoj neobičnoj želji suprostavljala se majka. Umetnost je nesiguran izvor prihoda, a onda - "šta će reći svet"!?. Međutim, Aska je bila uporna i majka je na kraju popustila. Dok je u baletskoj školi učila svoje prve korake nije ni slutila da će najvažnija predstava u njenom životu biti igra za život, da će mortati da igra kako bi se spasila, što se jednog dana i desilo zbog njene nepažnje i velike radoznalosti. Još kao mala Aska se razlikovala od svojih vršnjaka. Ostale ovčice su bile dobre i mirne, Aska je bila rasejana, nemirna i neukrotiva. Nije sledila svoju majku, ni ostale ovce iz stada, nego je lutala putevima koje je sama pronalazila. Bila je radoznala i smela, samostalna i uporna u svojim namerama. Imala je čudnu i opasnu naviku da odluta daleko od ovčijih pašnjaka i da traži pašu na nekim nepoznatim i udaljenim mestima. Volela je da trči preko svetlih zelenih čistina, uživala u lepoti sočne trave i mirisu starih bukvi. Njena zanesenost i opijenost predelom koji je okružuje doveli su je u opasnost i ona se jednog dana našla, lice u lice, sa strašnim vukom. Suočena sa smrću, uplašena i svesna da joj u tom trenutku niko ne može pomoći Aska je odlučila da igra, da svojom igrom produži svoj život. Njeni prvi pokreti su bili nesigurni i nespretni, kao u grču. Bila je to skromna igra na smrt osuđenog tela, ali dovoljno lepa da iznenadi lukavog vuka i privuče njegovu pažnju. Sa užasnim osećajem u srcu da ne sme stati, Aska je iskoristivši sve svoje znanje naučeno u školi, krenula u nepoznatu igru, koja je bila izvan svih školskih pravila i svega što se uči i zna. Iz tela je izvlačila neočekivanu snagu i veštinu, a njeni pokreti su bili sve lepši i lepši.Nespretna i skromna igra se pretvorila u čudesnu igru i savršen prizor lepote. U poćetku vuk se zabavljao, govoeći u sebi: "Hajde da vidim još i ovo, a krv ovog jagnjeta mi neće izmaći". Međutim, kako je vreme odmicalo, on se toliko uneo u igru da je zaboravio ko je: Aska je igrala, a on je uživo. Ili, bolje, reći: On je uživao, a Aska je živela. Lepota njenih pokreta potpuno ga je ošamutila. Svaki trenutak više Aski je produžavao život. Čobani sa Strmih Livada u potrazi za izgubljenom ovčicom zatekli su ovaj prizoz i ustrelil krvnika. Aska je uspela da svojom igrom za život, nadigra i prevari iskusnog i lukavog vuka, koji je zanesen i očaran lepotom ispred sebe postao neoprezan i laka meta za čobane. Njena igra joj je pomogla da savlada strah od smrti i prebrodi opasnost u kojoj se našla. Za Asku smrt nije bio jedini izbor. Ona je izabrala da njen poslednji pokret bude igra i igrala je kao niko do tada. Njena igra nije bila samo igra, ona je bila čudo neviđeno. Aska i vuk je pripovetka u kojoj je pisac igrom za goli život jagnjeta, simbolizovao umetnički nagon čoveka kao instiktivni otpor protiv smrti i nestajanja.

Razgovor o delu

1. Ko je Aska? Mlada, nepokorna, radoznala ovčica (šilježe), u prevodu na jezik ljudi - tinejdžerka

2. Na koga vas podseća Aska? Na današnju mladež (devojčice i dečake)

3. Zašto? Na decu, jer ignoriše savet starijih, iskusnijih

4. Jeste li vi ikad čuli pitanje roditelja: "Šta će reći svet!?"

5. Zašto vam to pitanje smeta; da li ga smatrate samo kao znak sputavnja vaših želja, ili?

6. Zašto je Aska, posebna, nesvakidašnja, "crna ovca u stadu"? Želi da se otrgne od učmlale svakodnevnice.

7. Ko je stao na stranu mlade šiparice? Majka

8. Da li je to slučaj i u vašoj porodici?

9. Da li takav izbor prolazi bez posledica? Ne, umalo svoj hir nije platila glavom

10. Da li se isplatilo rizikovatai? Jeste! Na kraju je postala balerina, upravo ono što je želela.

11. Dakle, mogu li se vaši visoki životni ciljevi ostvariti bez velikih odricanja i rizika?

12. Da li bi čovečanstvo napredovalo da smo svi poslušne "ovčice"?

13. Šta možemo da zaključimo? Samo hrabri i odlučni, nepokolebivi i istrajni menjau svet na bolje. (jedan od mogućih odgovora)

Priredio: Petar Jokić, nastavnik

Prozor - ovde

 

Na obali

 

Deca - ovde

 

Prokleta avlija - ovde

 

Ćorkan i Švabica - ovde

 

 

CONTACT