tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Srpske zablude

Vuk S. Karadžić

tabanovic .com

Autor: Petar Jokić, nastavnik

O Vuku Stefanoviću Karadžiću znamo ono što nas u školi uče. Proglašen je za tvorca: azbuke i književnog srpskog jezika i pravopisa. Nema sumnje da su njegove zasluge na tom polju velike. Zahvalni smo mu na njegovoj upornosti oko sakupljanja narodnih umotvorina: priča, pesama i poslovica. Međutim, precenjen je njegov doprinos stvaranju ćiriličnog pisma. Zapravo, pre njega dobar deo posla obavio je Sava Mrkalj. Šta je Vuk uradio? Od slova: ль spajanjem mekog znak dobio љ, od нь - њ, od дь - ђ, od ть - ћ, umesto и ï uveo latinično ј, a od Rumuna "pozajmio" џ. Njegovo zalaganje da se umesto starog jat Ѣ, ѣ piše je ili ije - po mom skronom mišljenju, nanelo je ogromnu štetu srpskom jeziku, jer da je ostalo, pisali bismo пѢсма, а čitali песма ili пјесма. Đacima i studentima bilo bi olakšano učenje srpskog jezika. Još lakše bi bilo da umesto fonetskog imamo etimološko (korensko) načelo. Krilatica: Piši kao što govoriš, a čitaj kako je napisano, koju je prihvatio Vuk, a važi i danas - nema blage veze sa životom. Piše se: Pred kućom, a čita se Pretkućom i da nenabrajam.

Vuk Karadžić izbliza

Šta znamo o Vuku Karadžiću, uglavnom, potiče sa služavnika o besmrtnicima. Nema sumnje da je on bio iteligentan, i što bi naš narod rekao promućuran. Zdušno je koristio svaku priliku da uspe i olakša sebi život u surovim okolnostima. Ne zameram mu. Za pohvalu je što je u manastiru Tronoši ostavio koze monasima, a on pošao u beli svet da kuje svoju budućnost. Da li je bio srećan - teško je reći. Hodao je ceo život sa štulom, dodvoravajući se ondndšnjim vlastima da mu udele neki dukat za njegov rad. Ima, međutim, dokaza da mu štula nije bila potrebna jer su mu obe noge bile zdrave. Ali promućurno Jadranče znalo je da Turci ne diraju kljaste i bogalje. Još manje je poznato da je pred ženidbu sa Anom Kraus, osamnaestogodišnjom ćerkmom svoje podstanarke, pravoslavnu veru zamenio za katoličku. Venčali su se u katoličkoj crkvi u kojoj je su krstili jedanaestero svoje dece, dvoje nisu jer su umrla po rođenju. Za njegovu veru piše u venčanom listu da je „Unijat “. (Naziv za „Grkokatoličanstvo“ koje je oblik katoličanstva karakterističan za područje Austro-Ugarske, što predstavlja u stvari istupanje iz pravoslavnog kanona i priznavanje Pape kao verskog poglavara.) Možda sad bolje razumete što su se crkvene glavešine Srpske pravoslavne crkve onog doba ljuto suprostavljale kad je u srpsku ćirilicu uveo latinično J? Zamislite koliko je on u to vreme bio uspešan - živo je u Beču, a ja sam tek u 20-om veku uspeo da prošetam ulicama Trsta, Firence, Rima, Venecije i Sofije. On napravio: љ, њ, ђ, ћ, a ja pišem latinicom.

Ćirica ili latinica

Druga velika zabluda Srba da je ćirilica srpsko pismo kad se pouzdano zna da smo je prisvojili od Bugara. S druge strane, hteli mi ili ne, latinica je svetsko pismo. Kinezi, Japanci, Arapi i Jevreji imaju neke kuke i verige, ali se svetu obraćaju na latinici. Ima tu jedan praktičan razlog. Ako hoćete da budete viđeni na Internetu, pišite emgleski, svidelo vam se to ili ne.

 

Mehmed - paša Sokolović

 

CONTACT