tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Ujka Vanja - likovi

Autor: Petar Jokić, nastavnik

Ujka Vanja

48-godišnji Ivan Petrović Vojnicki (Vanja) nežan je, ljubazan i radosni čovek, ali zahvaljujući ekstravaganciji i sebičnosti svog zeta, ostao je bez novaca. Svim svojim bićem trudio se da pomogne profesoru da se bavi naukom. Verovao je da se sa njim svet menja, što ga čini boljim za ljude. Dakle, on se može nazvati idealistom. Međutim, Ivanove iluzije su se raspršile. On shvata da je uzalud potrošio najbolje godine života da bi njegov zet Serebjakov pisao gluposti. Vanja, takođe, žali što se pre 10 godina nije oženio Jelenom koja se sad udaje za njegovog zeta. Besan zbog odluke Serebjakova da proda imanje, kojeg se on odrekao u korist svoje sestre, pokojne Vere - puca u zeta, ali promašuje. Onda krade morfijum da se ubije, ali ga od toga odvraćaju Sonja i Astrov. Na kraju svi se mire zadovoljni i nesrećni

Profesor Serebjakov

Beznadežni i praznoglavi sebičnjak. Samo njegovo prezime asocira na srebroljupca, ali sudbina ga jasno favorizuje. U mladosti jure ga lepe devojke, on se ženi Vanjinom sestrom radi miraza. Međutim, kad je ona rano umrla, on se ponovo ženi još lepšom Jelenom dva puta mlađom od sebe, ali više nije srećan. Proganja ga misao da tako lepa i mlada žena ne može iskreno voleti starca. On je ljubomoran, pa stalno gunđa i zanoveta, te Jeleni zagorčava život. Uz to muči ga i bolest gihta. Sve u svemu, tipičan primerak sebičnog parazita.

Sofija Aleksandrovna Sonja

Serebjakova ćerka iz prvog braka, Vanjina nećaka, vredna je kao njen ujak; mlada, razumna, ali nije lepa, niti bogata, pa ne može da ostvari devojačke snove. Žrtvuje se za svog oca, mada je on skoro ne primećuje. Zaljubljena je u doktora Astrova i svoja osećanja poverava maćehi Jeleni, pa je moli da ispita lekarova osećanja prema njoj. Maćeha to zlupotrebljava da se sastane sa Aatrovim u koga je tajno zaljubljena. I, kako to obično biva, Vanja, koji je zaljubljen u Jelenu, zatiče nju u zagrljaju sa Astrovom. Sonja se miri sa sudbinom u nadi da će joj na onom svetu biti lepše.

Astrov

Ovaj lik izražava Čehovljeve poglede na život. On voli šume, ptice i cveće, a razočaran je što ljudi nemilosrdno unišavaju šume i prirodna staništa pitica. Inteligentan je i razuman, skoro fizički oseća smrt prirode, ali ne može da odoli prolaznosti svog života. Sastankom sa Jelenom ruši svoje unutrašnje šume i moralnu čistoću. On voli bezdušnu profesorovu suprugu i zaboravlja virtouznu Sonju, menjajući sopstvene principe. Tu nedoslednost Čehov mu ne oprašta, pa Astrov na kraju priče završava nesrećan i razočaran u sebe.

Jelena Andrejevna

Lik Jelene je posredno povezan sa mitom o Jeleni Trojanskoj, čija je lepota odnela stotine života. Tako i Čehovljeva junakinja uništava srca svih ljudi, koji su je upoznali. Njena lepota nije stvarna, nego veštačka, jer se odnosi na fiziču, a ne na duhovnu lepotu. "U čoveku, kaže Čehov, sve bi trebalo biti uskađeno", a Jelena krši ovaj princip i stoga ima poguban uticaj na situaciju u kući. Uz to uništava vezu Astrova i Sonje. U ovom ljubavnom trouglu prikazana je gruba životna istina da čovek greši ako prednost daje lepoti lica nad lepotom duše. Ova junakinja brutalnom silom gazi sve što je iskreno, ali ne pobeđuje. Njoj se učinilo da voli Astora i baca mu se u zagrlja, iako je svesna da je to protiv moralnih načela, ali je ljubomra goni da spreči vezu svoje pastorke i Astora. Na kraju priče njena veza sa Astorom osuđena je na neuspeh, jer ona odlaži sa mužem, držeći se upravo moralnih načela.

 

CONTACT