tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Romeo i Julija likovi

Autor: Petar Jokić, nastavnik

Karakterizacija likova Romea i Julije

Romeo je pouzdan i hrabar mladić smrtno zaljubljen u Juliju. Kad ju je ugledao na zabavi, kaže:

"Goluica u jatu vrana blista.

Kad ples se svrši,

Ja ću je potražit

I uz nju blagu divlju ćud ću razblažit.

Sad vidim da je to mi prva ljubav

Jer ne videh još cvetak tako ubav."

Julija je, takođe, hrabra i odlučna. Zaljubila se u neprijatelja svoje porodice. Ljubav je čudo. To je stanje kad srce pomrači um, odnosno, osećanja nadvladaju razum. Andrej Buljba ("Taras Buljba") izdao je oca, domovinu i veru zbog lepe Poljakinje. Na pitanje: Ko je u većem zanosu od veronskih ljubavnika, teško je naći ispravan i tačan odgovor. I Romeo i Julija svoju ljubav platili su životom. Može biti da je Julijina ljubav za nijansu bila jača, jer je Romeu oprostila ubistvo rođaka Tibalda.

Zar

Da grdim onog, koji mi je muž?

Ah, jadni mužu, koji će ti jezik

Uzvisit ime, kad ga ja ponizih,

Ja, što sam tebi dva-tri sata žena?

Al zašto ubi meni bratučeda,

O zlobniče? - - Taj zlobni bratučed

Umorio bi bio muža mog.

Posle ubistva Tibalda Romeo je osuđen na progonstvo, ali njemu od tog blaža bi kazna bila smrt, jer mora da živi bez Julije:

Prognanstvo! Jao! Budi milostiv

I reci: "u smrt", jer prognanstvo ima

U svome oku više užasa,

Da, mnogo više nego smrt. Ne reci:

"Prognanstvo"!

Kad sazna da se udati mora za grofa Parisa, Julija ispija otrov koji će je odvesti u prividnu smrt. Ona se smrti ne boji i nada se da će je ovaj suludi postupak Romeu odvesti:

Ko toljagom svoj mozak očajni

Razmrskati? O gledaj! Čini mi se,

Da vidim duha svoga bratučeda,

Gde vreba na Romea, koji mu je

Na rt svog mača telo natakao.

Tibaldo, stani! O Romeo moj,

Ja idem k tebi - tebi ovo pijem!

Ljubav Romea i Julije završava se tragično, jer se kosi sa "normama" ovog sveta. Helena Trojanska (Jelena), ćerka Zevsa i Lede, žena Menaleja, kralja Sparte, zljubila se u trojanskog princa Parisa i tako uzrokovala rat Troje i Sparte. Andreja Buljbu ubio je rođeni otac što se zaljuio u lepu Poljakinju i tako izdao i oca i domovinu. U narodnoj pesmi "Smrt Omera i Merime" nesuđeni ljubavnici tragično završavaju jer Omerova majka svog sina želi oženiti lepšom i bogatijom Fatom.

"Prodji me se, moja mila majko!

Nije blago ni srebro ni zlato,

vec je blago sto je srcu drago."

Likovi

Knez Eskalo je vladar Verone. Grof Paris je knežev rođak koji želi da se oženi Julijom. Merkucio je knežev rođak i Romeov prijatelj.

Porodica Kapulet

Kapulet je starešina porodice Kapulet. Kapuletova žena je matrijarh porodice Kapulet. Julija je ćerka Kapuleta i glavni ženski lik: mlada (16 g.), pametna, odana, strašno voli Romea. Tibaldo je ratoborni nećak gospođe Kapulet, stalno traži priliku da započne tuču, Julijin rođak. Dojkinja je Julijina pomoćnica i služavka, savetuje zaljubljene. Rozalina je Kapuletova nećaka i s početka Romeova ljubav. Petar, Samson i Gregorije su sluge Kapuleta.

Porodica Monteki

Monteki je starešina porodice Monteki. Montekijeva žena je matrijarh porodice Monteki. Romeo je Montekijev sin i glavni muški lik: smrtno zaljubljen u Juliju, hrabar, pošten. Bonvoljo je Romeov rođak i najbolji prijatelj. Avram i Valtazar su sluge Montekijevih.

Ostali

Otac Lavrentije je redovnik franjevačkog reda, koji pomaže Romeu i Juliji da se venčaju. Otac Jovan nosi Romeu pismo od Lavrentija. Apotekar prodaje otrov Romeu. Hor peva prologe prvog i drugog čina.

Priredio: Petar Jokić, nastavnik

Romeo i Julija - prepričano

 

 

CONTACT