tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Pričam ti priču

Kako živeti s mužem koji vara

Autor: Petar Jokić

Kad žena postavi ovakvo pitanje, očigledno je da ona, uprkos neprijatnoj činjenici da je muž vara, želi produžiti vezu. Preljuba je po Bibliji smrtni greh. Greh je krasti, ubiti, svedočiti lažno itd. A svedoci smo da ubistava i krađe bujaju od kako je sveta i veka. Što bi onda preljuba bila izuzetak. No, vratimo se temi. Dakle, kako dalje uprkos preljubi. Ako se malo pažljivije okrenemo, videćemo da u našoj okolini takvih slučajeva ima tušta i tma. Obično se šaljivo konstatuje da svi vide da ga ona vara, samo on ne primećuje i obrnuto. Naravno, to najčešće nije tako, već će pre biti da prevare(na)n ne želi sebi da prizna neprijatnu činjenicu, otud i onaj vic o Lali i zlatnoj ribici: Peca Lala i satima ga neće riba, pred mrak ulovi zlatnu ribicu, koja progovori:

 • "Pusti me, ispuniću ti tri želje!"
 • - Dobro, reče Lala, prva mi je želja da se Sosa ne švaleriše.
 • Uredu! kaži drugu želju, veli ribica.
 • - Druga mi je želja: ako se Sosa švaleriše, da ja ne saznam.
 • - Okej, reci treću, insistira ribica!
 • - Treća mi je želja, smireno kaže Lala: Ako se Sosa švaleriše, a ja saznam, da se mnogo ne jedim.

Hajde da se uozbiljimo. Ako smo žrtva preljube, a ipak ne želimo kraj veze, onda imamo naročit razlog za to, pa ću vam opet ispričati vic koji to ilustruje. Muž i žena sede u restoranu, veselo čavrljaju uz piće. U tom trenutku ulazi jedna zgodna plavuša i pravo mužu, zaprepašćene supruge, u krilo i uz poljubac kaže:

 • "Dugo se nismo videli, ljubavi! i ode.
 • - Ko ti je ova?, ljutito pita žena.
 • - Ljubavnica! - smireno dogovara muž.
 • - E, kad je tako, ja ću da tražim razvod braka.
 • - Dobro, draga, ali onda za tebe neće biti letovanja na Karibima, ni skijanje na Alpima, mirno konstatuje muž, a ona ućuta.

Pola sata kasnije u isti restoran ulazi njihov prijatelj Mile sa nepoznatom plavojkom.

 • - Ko je ova sa Milom, pita žena muža.
 • - Pa, njegova ljubavnica, kaže muž.
 • - Hm, naša je lepša, zaključi supruga.

Iako u šali ima pola istine, da se uozbiljimo. Dakle, partner nas vara, a mi ipak želimo nastaviti vezu. Kako živeti s tim. Videli smo u šalama da je to moguće, a nije daleko od istine. Međutim, ne možemo se uvek prepustiti stihiji. Moramo nešto preduzeti. Prvi korak je pronaći uzrok takvom partnerovom ponašanju. Ne kaže narod uzalud da je za svađu potrebno dvoje. Prema tome, važno je da preispitamo svoje ponašanje prema partneru. Dok se zabavljamo vodimo računa o svemu. Niko od nas na sastanak ne bi otišao neuredan. Žene u tim prilikama mnogo ulažu u svoj izgled; u dijalogu izbegavaju konfliktne situacije. Zašto onda neke od njih još u prvoj godini braka šetaju po kući raščupane ili s kosom uvijenom u papilotne i hodaju u neurednoj spavaćici; zašto zvocaju zbog svake sitnice. Prosto rečeno, upitajmo se čime smo oterali partnera od sebe. Ne smetnite sa uma da ga tamo čeka neko savršeno uglađen pun lepih reči. Otmite mu to oružje: doterajte se, ne svađajte se zbog toga što je pomerio milje, ili čašu stavio na stol, a nije uzeo podmetač, koji ste kupili. Recimo, muškarac ne bi trebalo da nastavi sa "momačkim" životom: da sa društvom banči. Nije naša poznata pesnikinja uzalud ostavila poruku: "Ne ostavljaj me samu..." Ne zaboravite - sitnice čine život, i što je njih veći broj, teže je zajedno živeti. Čak i kad ovih nedostataka nema, nalazimo se pred iskušenjem koje zovemo monotonija. Ja, recimo, mnogo volim ribu i mogu je jesti sedam dana u sedmici, ali bih se osmog dana obradovao pasulju, iako znam da ga teško varim, ali će mi bar malo biti slatko. Slično se dešava sa seksom kad ga godinama konzumirate sa istom osobom na isti način, pa čak i na istom mestu. Ne dopustite da to pređe u monotoniju, budite kreativni, ako želite partnera da zadržite. I, na karaju, najvažniji savet: Ako želite da od sebe oterate muškarca, recite mu da je loš ljubavnik, i da mu je penis mali (lažu žene da viličina nije bitna), a najviše ćete ga poniziti, ako na početku seksualnog odnosa pitate: "Je l' ušo?" Ako, pak, želite da ga zadržite, prethodne rečenice ne izgovarjte ni u snu. Imajte u vidu da istina u muško-ženskim odnosima može biti pogubna. Pričajte slatke male laži, ne budite veći katolik od pape. I ne zaboravite: žena je u odnosu s muškarcem supreriorna - može kad hohće i dokle hoće, a on samo kad može i dok...

 

CONTACT