tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Pokondirena tikva - likovi

Autor: Petar Jokić, nastavnik

Likovi

Fema

je bogata udovica bivšeg čizmara, koja pošto-poto želi postati ugledna gospođa. Ona misli da će s novim nameštajem u svojoj kući i skupim haljinama to postići. Pošto je srpski, jezik paora, ona koristi francuske i nemačke fraze, ali nakaradno. Hoće, bajagi da se onesvesti na sintagmu "mačiji rep", a ispostavi se da je pre toga svojim rukama ubila svog mačka. Dakle, reč je o prostoj, neobrazovanoj i izveštačenoj ženi.

Evica

Na suprot svojoj majci, Evica se ponaša prirodno. Njoj novac nije pomutio pamet. Ona iskreno voli Vasilija iako je siromašan.

Vasilije

je uz Evicu još jedan pozitivan lik, ali uz opasku da ga tok zbivanja i nije mogao odvesti u dilemu.

Sluge

Ančika i Jovan su brzo shvatili da je korisnije dodvoravati se pomodarki Femi, nego biti realan i pošten.

Sara i Ružičić

su tipični predstavnici polu-obrazovanaog staleža tog vremena, koji manje ili više dobro koriste prostakluk novopečenih bogataša, ali njihov dobitak ne ide dalje od besplatnog jela i pića. Međutim, Ružičić se istovremeno poštapa površnim znanjem o kulturi i umetnosti, i uobražava da je sveznalica i pesnik, ali pri tom deljue kao običan klovn.

Mitar

Ovaj lik je razapet imeđu stvarnosti i želja. S jedne strane on se suprostavlja sestrinoj izopačenosti za "teranjem mode", ali, takođe, protivi se udaji Evice za poštenog i vrednog Vasilija jer je siromah.

Humor u komediji

Majstorica Fema je glavni izvor komike. Hoće da bude otmena dama, a ćerku naziva kravom, slugama se ophodni s pogrdnim rečima: svinjaruša, ugrzus, glpavko jedna itd.

Sterija

Autor ove komedije piše da pouči, da ukaže na negative osobine ličnosti koje prikazuje, ali u tome nije dosledan jer Vasinu i Evičinu vezu uslovljava dobitkom na lutriji

O piscu - ovde

 

Pokondirena tikva - prepričano ovde

 

 

>
CONTACT