tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Mačak u čizmama

Autor: kolektivni

"Mačak u čizmama" je evropska bajka, prvi put objavljena 1697. godine u delu Šarla Peroa.

Bio jednom jedan stari mlinar i imao tri sina. Na samrti, on ih pozva da im ostavi ono što je imao. Najstarijem sinu dade mlin, drugome magarca, a najmlađem mačka. - Od čega ću živeti, pomisli on. Od mačka mogu napravitisamo jedne kožne rukavice. Međutim, mačak nije bio običan. Razumeo je mladićeve misli i progovori ljudskim glasom: "Nemoj me ubiti radi jednih loših rukavica, nego mi nabavi čizme da mogu ići kao čovek, a ja ću te učiniti bogatim." Mladić mu ispuni želju. Na bogatom ručku u krčmi mačak dozna da kralj obožava prepelice, koje je teško uloviti. Od vlasnika kafane uzme jednu veliku vreću i nešto kukuruza. Ode u šumu i kad se prepelice skupe da kljucaju zrnevlje, pa uđu u vreću, Mačak konopcem stegne omču na vreći i tako ulovi 30-ak prepelica. Odnese ih caru i kaže da mu je to poslao markiz od Karabasa. Kralj se obraduje i bogato nagradi Mačka, rekavši da markizu prenese njegove pozdrave. Kad se vrati u kafanu i plati ručak, a mladiću reče da će se odsad zvati markiz od Karabasa. Momak se čudio svemu, ali nikako nije želeo da izađe pred kralja, jer se već po odelu vidi da je siromašan. Mačak je taj problem rešio tako što je mladića odveo na jezero i rekao mu da se pretvara da se davi. Naime, znao je da će tuda uskoro da prođe kralj sa svitom i kćerkom u kočijama. Ubrzo je naišao kralj. On prpozna Mačka u čizmama, a ovaj mu ispriča da su razbojnici opljačkali njegovog gospodar i ukrali odelo. Kralj mu je poverovao, pa naredi da se markizu donese najbolje odelo i smesti ga u kočiju zajedno sa princezom da nastave šetnju. Jureći ispred njh, mačak je jedno vreme besciljno lutao, a onda ga konj navede na jedan put koji je vodio prema lepom dvorcu. Ispred dvorca na širokim i dugim poljima pšenicu su kosili žeteoci. Mačak im kaže da će tuda uskoro naići kralj sa svitom, i kad ih upita čija su žitna polja, da kažu da je vlasnik markiz od Karabasa. Dvorac i njive bili su vlasništvo jednog zlog čarobnjaka. Videvši da ima neko ko se čarobnjaka ne boji, radnici pristanu. Neustrašivi mačak uđe u dvorac pred strašnog čarobnjaka. Mačak ga je tada upitao da li je istina da može da se pretvori u bilo koju životinju. Čarobnjak se prvo pretvorio u slona, a zatim i u lava. Tada Mačak lukavo reče čarobnjaku kako je lako biti veliki i začika ga da se pretvori u miša. Brzopleti čarobnjak, da bi se pokazao, za tran oka pretvori se u malog miša. Videći miša kako trči, mačak skoči, zgrabi ga i pojede u jednom zalogaju. Tako je zli čarobnjak zauvek nestao, a mačku je ostao zamak sa ogromnim bogatsvom. U tom je stigla i kraljeva kočija i mačak izađe ispred zamka da primi uvažene goste. Pokloni se i požele im dobrodošlicu u zamak markiza od Karabasa, namignuvši usput začuđenom mladiću. U međuvemenu se između mladića i princeze rodila ljubav i kralj, videvši veliko bogatstvo, pristade da se princeza uda za markiza od Karabasa, a lukavi mačak je veselo i zadovoljno živeo sa svojim gospodarom.

Pouka

Ova bajka nas uči da pred teškoćama života ne treba klonuti duhom, nego smelošću, hrabrošću, lukavošću i snalaživošću pronalaziti nova rešenja za bolji život. Loša strana ove priče je u tome što nas uči da se laž i prevara (kojima se glavni junak Mačak obilato koristi) više isplate od teškog i mukotrpnog rada. Nažalost, to je danas pravilo za uspeh u životu. Zato mislim da ovu bajku treba izbaciti iz lektire.

Šta su bajke

Bajke su priče u kojima se govori o nečemu što nije bilo niti može biti. U njima je prikazana borba između dobra i zla, i na kraju svake bajke pobeđuje DOBRO. U ovoj bajci, pak, pre će biti da manje zlo (laž i prevara) pobeđuje veće zlo (strašnog čarobnjaka, koji magijom pokorava ljude i gospodari njihovim životom).

Priredio: Petar Jokić, nastavnik

Šta su pripovetke

Pripovetke su priče u kojima se govori o nečenu što je bilo ili moglo biti. U tome je razlika između bajke i pripovetke.

 

CONTACT