tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Gospođa ministarka

Autor: Branislav Nušić:

tabanovic.com

Književni rod: drama

Književna vrsta: komedija

Tema: Ako hoćeš nekoga da poznaš, podaj mu vlast (u ruke).

Ideja: U dobru se ne ponesi, a u zlu se ne pokudi

Vreme radnje: Kraj 19-og i početak 20-og veka.

Mesto radnje: Beograd

Fabula - prvi čin

Komedija počinje scenom u kojoj Živka, buduća "ministarka", prekraja muževe pantalone za sina Raku i žali se tetka-Savki kako jedva sastavljaju kraj s krajem (Služavku nisu platili tri meseca, a kiriju za prošli mesec). Od Savke traži 200 dinara na zajam za tri meseca (Cifra nije smešna jer se u to vreme za 50 dinara mogla kupiti dobra krava). Tetka-Savka se u početku nećka, ali kad čuje da će Živka naterati muža da uđe u neku vladinu komisiju, pristaje. Živka: ...Šta tu partija! Đoka kuma-Dragin nazida kuću sa partijom, a ovaj moj rasturi kuću. Na scenu stupa gimnazijalac Raka (u to vreme posle četvrtog razreda deca su išla u tzv. nižu gimnaziju - danas od V do VIII razreda). Raka je pocepane odeće i krvave ruke. Živka: "Iju, crni sinko, ti se opet tukao"? Raka poriče i kaže da je bio na demostracijama protiv vlade. Živka je zaprepašćena, ako je i od nestašnog Rake, mnogo je. U narednoj sceni kći Dara i zet Čeda žale se Živki kako su opet beskorisno išli u posetu kod "ministarke" jer ih nije primila. Čeda, ustvari, traži vezu da dobije višu klasu, a to znači i veću platu. On je ljut i kaže Živki da mu je svega dosta jer se oženio bez miraza, a Živka odgovara - Ko te je terao, ti si rekao da voliš Daru, a dobićeš miraz od 12.000 dinara. Čeda je i dalje nezadovoljan jer miraz će dobiti posle Živkine i Simine smrti, a on nema toliko vremena za čekanje.

Zaplet

Na Živkina vrata stiže Pera, pisar iz administrativnog odeljenja, da javi kako će "naši" - formirati novu Vladu. Doduše, on to kazuje u malo zavijenoj formi, ali uporno naglašava da se upamti kako je on tu vest prvi doneo. U oduševljenju Živka grli čak i zeta Čedu s kim se do maločas svađala. Stiže i momak iz ministarstva i traži cilinder za gospodina Simu. Nastaje frka da ga pronađu. Napetost poraste kad od momka čuju da je bilo slučajeva kad cilinader stigne kasno, pa dotični ostane bez ministarske fotelje. Kad napokon pronađu cilinder i momak ode, razgovarju Živka i Dara. Živka sad žali što se Dara udala za Čedu koji nema škole, ne zna jezike, i ne može da napreduje, a tek kako bi se udala da je ministareva kći. Dara se ljuti, pa kaže da je Čeda njoj dobar: "Kad sam ja zadovoljna, šta vi imate tu?" Opet dolazi pisar Pera i javlja da je gospodina Simu video sa cilinderom na glavi kako ulazi u Dvor, a to znači da ulazi u novu Vladu. Stiže i Čeda. Živka gori od nestrpljenja da čuje nove vesti, a umesto vesti, Čeda već ima zahteve: "Otac da meni izradi jedan zajam kod Klasne lutrije na privredne ciljeve i to da mi bude umesto miraza. S tim da odužim dugove, a posle..." Dok se Čeda i Živka prepiru - upada Raka i veli da je tata postao ministar, jer njega već deca zovu ministarsko prase, pa mu čak i psuju majku ministarku. Živka kaže da se više s tom decom neće družiti, nego s decom engleskog konzula. Prvi čin se završava dolaskom g. ministra Sime Popovića. Živka ga grli: "Ministre moj!", a Čeda i Dara mu ljube ruku i čestitaju, dok se Raka dere: "Dole vlada!". Tu je i pisar Pera, pa mu Živka zapoveda da posle podne u četiri sata dođe ministarski fijaker, da se tri puta provoza od Kalemegdana do Slavije, pa makar posle toga umrla.

Drugi čin

Čeda sedi kraj telefona i prima pozive za gospođu "ministarku". Štamparski šegrt donosi 600 vizit karti: "Živana Popović, ministarka". Živka je promenila ime jer joj se čini da bolje zvuči Živana. Uz to je na zdrav zub ugradila zlatnu navlaku. Živka: "Zar gospa Draga ima zlatan zub, zar gospa Nata ima dva zlatna zuba, pa čak i gospa Rosa, protinica, ima zlatan zub, a ja da ga nemam!?" U međuvremenu Čeda je molio tasta Simu, ministra, da mu umesto miraza izradi zajam kod Klasne lutrije, a ovaj odbio, veli neće da se prlja, hoće da ostane pošten čovek. Međutim, Čedu čeka još veće iznenađenje, jer mu Živka saopštava da više neće biti njen zet. Sad za Daru, kčerku ministra, ona nalazi bolju priliku Ristu Todorovića, kožarskog trgovca i počasnog konzula Nikarague. Veliko spremaje i preobražaj nisu mimoišli ni sina Raku. Obučen je u mornarsko odelo sa kratkim pantalonama, dobio je i privatnu učiteljicu engleskog jezika, ali teško je nežnu reč udenuti u debelo uvo, pa kad Raki dosadi da deset puta ponovi: "rešons lajzejšn", on učiteljici psuje mater. Učiteljica se ljuti, a majka Živka grdi sina: "Marš, stoko jedna! Zar je za tebe vaspitanje!..." Pošto je Čedi očitala lekciju, smirila učiteljicu i izgrdila sina, Živka doziva kćerku Daru i priča joj da je Čedu razrešila dužnosti. Dara: "Kakve dužnosti?" Živka: Pa dužnosti muža. Dari ništa nije jasno, a Živka objašnjava: "Rekla sam mu da od danas nije više tvoj muž.." Zatim Dari ispriča za počasnog konzula. Dara se ne slaže, jer voli svog muža, i napustila bi ga, veli, samo kad bi znala da je vara. Živka: "Pa vara te!" Dara: "Ko to kaže?" Živka: "Pa, muško je, mora da vara ženu. Tako je to od Boga." Dara se rasplače. Ponovo stiže ulizica Pera i pita šta može učiniti za gospođu ministarku. Živka koristi priliku da sazna nešto loše o svom zetu. Pera objašnjava da je njen zet Čeda do sad bio siromašni činovnik sa malom platom, a ženske koštaju. Doduše, veli on, moguće je da se i siromašni muškarci snađu kad u kući ima mlada služavka. Živka se udari šakom po čelu: "Razume se, toga se nikad ne bih setila." Zahvaljuje Peri i zove služavku Anku. Posle kraćeg ubeđivanja, Anka pristaje da nekako Čedu domami u svoju sobu, a da ih Živka zatekne u situaciji kad je Čeda bez kaputa.

Navala familije

Živka još nije rešila ni svoje kućevne poslove, a na vrat joj stiže brojna familija. Prvi je došao ujka-Vasa sa devizom "Svaki ministar zbrine najpre svoju familiju, pa tek onda državu." Ujka-Vasa čita spisak, a Živka komentariše. Na prvom mestu je tetka Savka, pa prija Soja, tetka Daca i njena ćerka Hristina, pa Jova pop-Arsin, robijaš, pa Petar Kalenić koji tvrdi da je Živkin rod, a za njega niko nije ni čuo. Živka pristaje da ih primi sve zajedno.

Ljubavnik po dužnosti

Čim ode ujka-Vasa, na vratima je Dr Ninković, sekretar min. spoljnih poslova. Njega je Živka naručila da je poduči otmenom ponašanju. On je kicoški obučen, nalickan i napuderisan sa belim rukavicama. Ljubazno se predstavlja, koristeći i neke francuske fraze. Živka mu saopštava zašto ga je zvala, a on odgovara da je dobro postupila. Da bi bila otmena dama, veli on, mora naučiti bridž, pušiti, i ljubavnika imati. Živka se isčuđava. Dobro, kako-tako taj bridž, ali njoj smeta i dim cigarete, pa taj ljubavnik, Bože, šta će reći svet. No, Ninković je uverava da je u tome poenta otmenosti. Posle kraćeg ubeđivanja, Živka prihvata da se radi otmenosti žrtvuje, i pita da li su gospa Dara i gospa Nata imale ljubavnika. "Da", kaže on Živka: "A koje to bio?" Ninković: "Ja." Živka: "Pa kako to... vi onako redom?" Ninković: "Čim kabinet da ostavku, i ja dam ostavku." On dalje objašnjava da je fora u tome da dama bude kompromitovana, tj. da svet počne da šapuće: - "...zamisite gđa. Živka preotela je g. Ninkovića od gđe. Natalije!" - Doduše, kaže on, biće i takvih koji će vas braniti, e njima treba da zapušite usta tako što ćete preko g. minista meni izraditi novu klasu. Istina, ministar će se buniti, jer sam pre dva meseca dobio novu klasu, ali to je bilo za vreme stare vlade. Živka radi otmenosti sve prihvata. Pali prvu cigaretu i guši se od kašlja, upadaju Čeda i Dara da vide šta se događa. Dolazi momak sa ružičastim i namirisanim ljubavnim pismom od Ninkovića. Čeda krišom čita i smeši se.

Treći čin

Ujka-Vasa u ime Živke pregovara sa Čedom da se ovaj odrekne žene, a kao nagradu dobiće, klasu-dve. Čeda, naravno, neće ni da čuje. Onda mu Vasa preti da će biti premešten u Ivanjicu. Ali, preti i Čeda da će njemu razbiti nos, da će zubaru polomiti zube, a počasnom konzulu (mladoženji) - odseći uši. Na kraju ujka-Vasa saopštava Čedi da će u buduće sa Živkom moći da razgovara samo zvanično, kao i ostali svet. Nakon toga, Anka se nabacuje Čedi, koji se obukao za prijem kod gospođe ministarke. Živka pristaje da ga primi, jer joj je Anka rekla da će pose tog razgovora, Čeda doći u njenu sobu. Sledi uobičajena prepirka tašte i zeta u kojoj Čeda kaže da joj je našao prosioca Dr Ninkovića, i prizna da je pročitao njegovo ljubavno pismo. Živka besni i zove Daru, koja se odmah složi da se udate žene ne mogu preudavati. U međuvremenu, žandarm dovodi Raku, koji je sinu engleskog konzula, razbio nos, jer mu je, navodno opsovao oca, rekavši "olrajt". Ovaj problem Živka rešava preko Ninkovića, koji je već, njenom zaslugom dobio klasu. Dolazi familija na čelu sa ujka-Vasom. To je galerija komičnih likova među kojima je i Petar Kalinić za koga niko nije čuo, a kamo li da ga je video. On se ističe drskošću i vodi glavnu reč; miri zavađenu familiju, i diktira Vasi šta da zapiše u spisak želja koje Živka treba da ispuni. Posebnu pažnu privlači Savin zahtev da mu se izradi državna penzija. Živka: - Pa ti nisi nikad bio činovnik? Sava: - Nisam! U razgovor se umeće i ujka-Vasa: - Savo, ti što imaju penziju služili su državu. Sava: - Pa ja, da sam služio državu, ne bi došao od Živke da taržim penziju, nego bi je tražio od države... Kad ode familija, Anka i Čeda se sretnu. On je poljubi u obraz i obeća da će doći u njenu sobu.

Vrhunac radnje

Ulazi Rista i zatekne samo Čedu, te mu se predstavi, a Čeda, prokuživši ko je, predstavi se da je ujka-Vasa. Ne sluteći prevaru, Rista započne prijateljski razgovor. U poverenju lažnom ujka-Vasi objasni da je Čedi postavljena zamka, odnosno, da će biti zatečen u Ankinoj sobi. Čedi to bude milo i poplaši mladoženju da dolazi besan Darin muž sa revolverom. Rista se prepadne, a Čeda pozove Anku i zamoli je da Ristu odvede u svoju sobu i da zaključa. Rista jedva dočeka i devojci još obeća nagradu. Čeda pozove Raku i da mu dinar da nikom ne kaže da on sad ide u Ankinu sobu. Raka bude čvrst karakter i odmah ode majci, pa za dva dinara izda Čedu. Živka se obraduje, pozove pisara sa dva žandarma i dva svedoka. Međutim, kad otvore Ankina vrata, u sobi - Rista. Skandal. Živka, pak, dozna da je ovu ujdurmu priredio njen zet Čeda, i zakle se da će još večeras biti premešten u Ivanjicu.

Četvrti čin

Anka, Raka, ujka-Vasa i pisar Pera se nadmeću ko će, po Živkinoj zapovesti, kupiti više novina u kojim je izašao članak o gospođi ministarki.

Obrt

Naime, piše se o jednom čudnom starom običaju u delu Kine da, ako se nekome dopadne udata žena, on je prosi iako ima živog muža. "Takav slučaj se desio ovih dana u kući mandarina Si-po-po." Aluzija na ministra Simu Popovića. "U njegovu ženu, jednu odvratnu babu, zaljubio se Ni-ni-ko (aluzija na Dr Ninkovića). Istovremeno neki Ka-ra-gu (Rista) došao je da prosi njenu udatu ćerku". Pominje sa i sobarica A-ki-ka (Anka). Dara pakuje stvari, jer joj je muž još sinoć razrešen dužnosti i premešten u Ivanjicu. Kad joj Čeda kaže da je on autor članka, Dara ispusti haljine. Sledi kraća prepirka oko toga, a Čeda veli da drukčije nije moglo, jer je Živka od kuće naprvila ludnicu od kako je posatala "ministarka". U međuvremenu Živka kipi od besa; htela bi da ubije autora kad bi znala ko je. Stiže šegrt sa pismom od Riste u kojem on "ministarku" obaveštava da nije žalio truda i sredstava da dozna ime pisca, a to je "Ujka-Vasa". Ona hoće da zgromi Vasu, a on ima logično opravdanje: zbog nepismenosti isteran iz službe. U nastavku pisma, piše: to jest, vaš rođeni zet, Sad Živka hoće zeta da ubije, ili još bolje da ga otruje mišomorom, kao pacova, a ujka-Vasa je smiruje. Zatim, ona telefonom zove muža, koji je mnogo ljut zbog poslednjih zbivanja, pa Živka daje slušalicu ujka-Vasi. On prepričava Živki da je najavljena sednica Ministarstva unutrašnjih dela i da će tom prilikom biti reči o skandalu, što ga je ona uzrokovala. Dolazi gospa Nata, bivša "ministarka" da dolije ulje na vatru, a Živka je mora da primi, reda radi.

Rasplet

Stiže pismo od Ninkovića u kojem on daje ostavku na dužnost ljubavnika. Nata iz iskustva zna da je to pouzdan znak da je ostavku dao i ministar, jer ljubavnik ne daje ostavku dok je ministar u Vladi. Živka hoće da trči u ministarstvo, pokušavaju da je odvrate, ali ona se oblači i tek da izađe iz kuće, na vratima se sretne s mužem, koji saopštava da je podneo ostavku. Živka ciči i grdi ga. Raka se dere: "Dole vlada!"

Prepričao: Petar Jokić, nastavnik

 

O piscu - ovde

 

Gospođa ministarka - likovi ovde

 

CONTACT