tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Glas divljine - likovi

Autor: Petar Jokić, nastavnik

Glavni likovi

tabanovic.com

Pas Bak

Glavni je lik novele "Glas divljine". Događaji su dati iz njegove perspektive, iako narator tumači njegova osećanja i misli čitaocima. Bak je veliki snažan pas širokih prsa i prodornih očiju. Lojalan je i odan prijatelj svom vlasniku sudiji Mileru, i živi aristokratski na ranču u sunčanoj Kaliforniji. Ali on je fizički jak, a njegova dlaka gusta i duga, upravo ono što treba ljudima što traže sreću na ledenom Severu. Pošto je ukraden i odveden, u tuđoj zemlji sa drugačijim pravilima ponašanja, gde vlada zakon tojage i zuba, Bak brzo uči nova pravila Nikad ne smeš pasti, jer ćeš biti iskidan, a samo fizički najsnažniji vladaju. Njegova najupadljivija crta bila je sposobnost da nanjuši vetar i da predoseti noć unapred. Učio je na tuđim i svojim greškama, tako da su u njemu oživeli umrtvljeni nagoni divljine. Ne ustručava se da u borbi za opstanak ubije. On voli ljude koji s njim humano i nežno postupaju. Prema sudiji gajio je otmeno i dostojanstveno prijateljstvo. Ali ljubav, grozničavu i žarku, ljubav koja obožava i koja je ludilo izazvao je u njemu samo Džon Tornton. koji ga neguje i pazi, a Bak mu ljubavlju uzvraća tako što mu jednom spasava život. Međutim, kad Indijanci ubiju Džona, Bak kida poslednju kariku lanca što ga drži s civilizacijom i odaziva se pozivu divljine odakle je njegov daleki predak iskoračio, prilazeći čoveku.

Džon Tornton

Uverljiv je dokaz da postoji nešto dobro i prirodno u odnosu čovek - pas. Tornton je visok, smeđokos čovek, iskusni tragač za zlatom. On staje u zaštitu Baka kojeg besomučno udara Hal i preseca kaiševe. Luda trojka kreće bez Baka, ali led puca i oni zajedno sa psima tonu. Videla se samo velika rupa kako zjapi. Džon i Bak su se pogledali. "Jadna kuco," - rekao je Tornton, a Bak mu je liznuo ruku. Od tad nastaje neizmerna i trajna ljubav između čoveka i psa. Ljubav je obostrana. Tornton štedi i neguje Baka. Pas kasnije spašava Torntona od davljenja u reci. Jasno je da je Bak više partner nego sluga u traganju za zlatom. Ovo međusobno poštovanje glavna je karakteristika Torntonovih odnosa sa životinjama, i životinje mu prirodno – uzvraćaju. Čak i Bak koga zov divljine progoni, strpljivo čeka da donese konačnu odluku. Veza između čoveka i psa slomljena je tek kad Tornton umre, pa i tad Bak jednom godišnje obilazi grob svog najdražeg gospodara.

Fransoa

Bio je strog i zahtevao je trenutnu poslušnost, i zahvaljujući biču ona nije izostajala. Na palubi dok su putovali jedan pas ukrao je nešto Bakove hrane. Fransoov bič kaznio je prestupnika. Od tad Bak ga poštuje. Kad su Baku obolele šape od silne hladnoće, Fransoa mu ih je trljao svake noći po pola sata i žrtvovao je gornji deo sopstvenih mokasina da bi Baku napravio četiri mokasine. Drugi put spasio je Baka od pobesnele Doli, ubivši je sekirom dok je bacajući penu okolo besomučno jurila za Bakom. Naravno, Fransoa je znao udariti i Baka ne samo bičem, nego i drškom.

Hal, Čarls i Mercedes

Mogu biti analizirani u grupi, jer ih pisac kao likove ne razvija više od početnog našeg utiska da su upadljivo slični. Trojka služi kao sredstvo kojim se London ruga efektima civilizacije i naglašava koliko je malo koristi od toga u divljini. Čarls je bio sredovečan, plavokos čovek, slabih i vodnjikavih očiju; brkova snažno uvrnutih naviše, u neskladu sa otromboljenom usnom koju su skrivali. Hal je bio mladić od 19 - 20 godina, sa velikim revolverom i lovačkim nožem o pojasu. To je rečito govorilo o njegovom žutokljunstvu. Mercedes je bila Čarlsova žena, a Halova sestra. Imala je lepo lice i oči, ali je bila razmažena i bespomoćna. Prilikom spremanja za put, trčkarala je tamo-amo i smetala ljudima i zvockla je stalno neke pridike i savete. Niko od njih nema iskustva u divljini i srljaju iz greške u grešku. Kad njihove greške postaju očigledne, umesto da traže izlaz, oni se svađaju. Civilizovan svet bi se smejao, ali bi tolerisao. Nasuprot tome, divljina nema milosti za tri nerazumna Amerikanca, ali ni za pse. Hal, Čarls i Mercedes su slabe ličnosti, a njihova ludost ima nagradu: smrt u ledenim vodama severne reke.

Glas divljine - prepričano - ovde

 

 

CONTACT