tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Prokleta avlija - likovi

Autor: Petar Jokić, nastavnik

Likovi

Fra-Petar

Glavni junak i narator umeo je zanimljivo da priča o svom boravku u Prokletoj avliji gde je ni kriv, ni dužan dospeo, kao i mnogi drugi. Andrić ističe još jednu njegovu karakternu osobinu: strasno je trošio manastirski novac za kupovinu raznog alata. Fra-Petar, poreklom iz Bosne, uhapšen je jer se, kao jedini fratar, zatekao u Carigradu baš u času kad su turske vlasti uhvatile jedno pismo u kojem se govori o progonu sveštenika i vernika u Albaniji. Da bi ublažio zatvorske nevolje druži se sa zatvorenicima i pažljivo sluša njihove ispovesti. Posle osam meseci na zahtev uglednih Turaka i svojih fratara izaći će iz Avlije i osvom boravku u njoj pričati do svoje smrti.

Zaim

"To je omalen i pognut čovek bojažljiva izgleda, koji govori tiho, ali sigurno i oduševljeno"... Reč je o običnom lažovu koji je bajagi proputovao pola sveta, ženio se nebrojeno puta da tačno ni sam ne zna (jer uvek izmišlja). Sa nekim od tih svojih žena usrećio se, dok su ga druge odvodile na stramputicu. Traži skupinu zatvorenika i počinje priču. Naravno, i on je u Prokletoj avliji "ni kriv, ni dužan", a zapravo uhvaćen je više puta da rastura lažan novac.

Latifaga - Karađoz

Latifaga, zvani Karađoz. Taj nadimak mu je odavno postao pravo i jedino ime. Pod tim imenom je poznat i van zidina Proklete avlije, i svojim izgledom i osobinama je njeno oličenje. Otac mu je bio nastavnik u nekoj vojnoj školi. Oženio se u zrelim godinama i dobio jedino dete sina. Dete je do četrnaeste godine bilo bistro i volelo knjigu kao i otac, ali se posle izopačilo i uhvatilo lošeg društva. Promenio se i fizički. Naglo se raskrupnjao i ugojio. počeo se družiti sa kockarima, pijancima i pušačima opijuma, pa je dospeo i u zatvor. Zahvaljujući prijateljstvu sa upravnikom policije, otac ga je izbavio. A onda je upravnik predložio da je za mladića najbolje da ga uzme u svoju službu. Tako je Latifaga postao policajac. Malo-pomalo momak je postao uzoran stambolski policajac, pre svega zahvaljujući činjenici da je dobro poznavao prestupnike. Nemilosrdno se okomio na svoje bivše "drugare". Snalažljiv i uspešan u svom poslu da preko doušnika otkrije krupnije prestupnike za desetak godina dogurao je do zamenika upravnika Avlije. Kad je stari upravnik umro zbog srčane kapi, Latifaga je bio jedino moguće rešenje. Tako je postao GOSPODAR Avlije.

Ćamil efendija

Mlad čovek, bledunjavog, podbulog lica, lepo odeven. Bio je sin Grkinje i Turčina, ali nije ohol, ni odbojan kao što bi mogao biti. Zaljubio se u Grkinju. Ljubav je bila obostrana, ali su devojku na silu udali za drugog. Ćamil je za utehu otišao na studije u Carigrad. Kad se vratio, izgledao je starije nego što jeste. Sa 24 godine bio je mlad i bogat osobenjak. Putovao je u Egipat i na ostrvo Rod. Družio se samo sa ljudima od nauke bez obzira koje su vere i porekla. A po Smirni su počele da kruže glasine da su Tahirpašinom sinu knjige udarile u glavu. Proučavao je istoriju sa posebnom pažnjom život Džem-sultana, brata Bajazita II. Toliko se udubio u tu ličnost da su ga u društvu, sprdnje radi prozvali Džem-sultan. Priča je doprla do ušiju carigradske policije, i tako je nesrećni mladić dospeo u "Avliju".

Haim

Bio je to mršav, tanak čovek, neobrijan i sav zapušten, crne kovrdžave kose. Izvinjavao se brzo i mnogo, kaže, ne bi hteo da smeta, ali se morao skloniti od lupeža među bolje ljude. Zvao se Haim, a bio je Jevrejin iz Smirne..

O piscu - ovde

Citat:

Ako hoćeš da znaš kakva je neka država i njena uprava, i kakva im je budućnost, gledaj samo da saznaš koliko u toj zemlji ima čestitih i nevinih ljudi po zatvorima, a koliko zlikovaca i prestupnika na slobodi. To će ti najbolje kazati.

Prokleta avlija - prepričano - ovde

 

 

CONTACT