tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Pričam ti priču:

Svinjske daće

Autor: Petar Jokić, nastavnik

tabanovic.com

Do pred kraj prošlog veka u Mačvi su bile popularne "SVINJSKE DAĆE". Domaćin bi uveče obavestio susede da sutra kolje svinje i pozvao bi ih da mu pomognu. Ovaj običaj, uglavnom je bio vezan za državni praznik 29. novembar. Vreme je hladno, nema muva, ni komaraca.

Pred početak predstave domaćica skuva kafu, domaćin iznese litar rakije. Uz svaku čašicu ljudi se krste i blagosiljaju početak rada.

Prvo se ispod oranije, pune vode, naloži vatra i dok voda ne provri stalno se ispija čašica rakije uz neizbežno: - Živeli!

Kad dođe vreme klanja, ređaju se komične scene pijanih majstora. Osuđena na smrt svinja se bori svim silama. Izmigolji im se iz ruku, trči po dvorištu, za njom jure gazdini kerovi i napite komšije: Jure svinju s lopatama, ašovima i motkama, Napokon, savladaju žrtvu; vežu je jedekom i obale na zemlju, Svinja se koprca. Jedan od majstora uzima sekiru i ušicama cilja čelo svinje, ali, zbog pijanstva, vidi dvostruko, pa raspali suseda po prstima. Ovaj mu psuje i oca i majku i pusti svinju. No, uporne komšije najzad zakolju svinju. Pre nego je ošure jedan od njih priprema roštilj na čokovima od kukuruza. Drugi već na oguljenu grančicu najbliže voćke nabija komade crne i bele džigerice i svinjskog srca i peče ispod oranije. To je prvi mezetluk uz pivo ili vino, bez hleba. Nekako u isto vreme roštilj je spreman i na njega stižu najbolji komadi svinjetine. Opet se pije, nazdravlja i mezeti i tako do večeri. E, sad je na meniju svinjska čorba, pečena svinjetina na krompiru, krofne na masti.

Doduše, bilo je i ekstremnih slučajeva. Naime, jedan moj sused obelodani da će sutra klati svinje. Tu se nađe komšija Đura, koji se ponudi da donese roštilj i stvar bi dogovorena. Sutradan Đura poranio i na kolicima gura roštilj metar sa metar. Kad je video tu skalameriju na koju odjednom staje pola svinje, moj sused se prenerazi.

- Šta ti je to, pita ga moj sused.

- Roštilj, komšo, kako smo se dogovorili.

- Pa šta će ti kad ja danas ne koljem svinje.

Te jeseni moj sused plati prave kasapine. Posle je celu zimu pripovedao kako su ga pravi majstori duplo manje koštali nego da je zvao komšije. Tako u Mačvi, malo po malo izumreše "svinjske daće".

 

Sivi asfalt i zelena trava

 

Priča o 4 kučeta

 

Dolazi jesen

 

Šabački vašar

 

Radivoj

 

Čiča Nikola

 

Milivoj i Slavka

 

Mapa sajta

 

 

CONTACT