tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Pričam ti priču

Šta je sreća

Kad bi vreme moglo da se vrati

Autor: Petar Jokić, nastavnik

tabanovic.com

Verujem da se sećate stihova Desanke Maksimović iz Krvave bajke

A pedeset i pet minuta

pre smrtnog trena

sedela je u đačkoj klupi

četa malena

Od tragedije u Kragujevcu prohujalo je nekoliko decenija.

Međutim, tragedije se događaju svaki dan i svakog trena, samo mi to skoro i da ne primetimo, jer su daleko hiljadu svetlosnih godina od našeg srca.

U kafani sede dva brata sa devojkama, piju i vesele se uz muziku; plaćaju piće za sve kao da im je ta noć poslednja u životu. Pred svitanje novog dana sedaju u auto; još su vedrog raspoloženja. Posmatrač sa strane bi zaključio da su sećni, a pet minuta posle na pružnom prelazu bez branika nalete na lokomotivu koja ih bukvalno samalje zajedno sa automobilom. Sledećeg dana su glavna vest crne hronike. Većina nas to primi kao običnu vest. Poneko se Bogu zahvali što nisu njegova deca. A šta se zbiva u duši njihovih roditelja to je teško rečima opisati. Šta bi bilo da je pre onih kobnih pet minuta neko od učesnika reko: - Još jedno piće! Da li bi lokomotiva prošla, ili bi voz kasnio i opet isto. Prosto objašnjenje - sudbina, iako mnogi u to ne veruju.

Zašto vam ovo pričam?

Zato što ogromna većina misli da je sreća imovinska kategorija: mnogo novca, lepa kuća, "besan" auto, jahta itd. Narodna poslovica, pak, kaže: Sreća se sastoji od izbegnutih nesreća.

Ne razumete o čemu pričam. To je dobro, vi ste srećni, jer vas nesreća nije dotakla. Uživajte! Ali vas molim, pokušajte bar jedanput da zavirite u dušu nesrećnih. Tek tada ćete spoznati veličinu svoje sreće.

Život nije film, pa da možete traku da vratite unazad i izbrišete loše doživljaje. Supemen u jednom filmu vraća vreme okrećući Zemlju u suprotnom smeru i izbavlja voljene od sigurne smrti. Lepo. Međutim, čak i kad bismo mogli da obrtanje Zemlje vratimo unazad, vreme se ne vraća, jer ono teče bez obzira na sve. Zato suludo, a dodao bih i van pameti, zvuči teza nekih naučika da bi ljudi u nekoj spravi koja bi se kretala brzinom svetlosti bili stari tek nekoliko godina, a u povratku na Zemlju ne bi zatekli ni svoje praunuke. Bajke su lepe priče kao lek za našu dušu, ali nisu realne. Krvava bajka nije bajka.

 

Priča o 4 kučeta

 

Dolazi jesen

 

Šabački vašar

 

Čiča Nikola

 

Milivoj i Slavka

 

Sivi asfalt i zelena trava

 

Jadranka

 

CONTACT