tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

20.000 milja pod morem - likovi

Autor: Petar Jokić, nastavnik

Glavni likovi

Kapetan Nemo

20.000 milja pod morem nije roman o podmornici, već o njenom kapetanu, buntovniku, sanjalici, osvetniku. U njemu je Žil Vern ostvario svoj ideal naučnika, borca i čoveka. Kapetan Nemo je potomak stvarne istorijske ličnosti, poznatog sultana Tipu-sahiba, vladara poslednje slobodne države na jugu Indije, koji je poginuo u ratu s Englezima 1799. godine. "Bio je visok, otmenog držanja; njegove crne oči gledale su sa nekakvom hladnom sigurnošću i prodirale su čak u dušu. Iz njegovog pogleda zračio je vrlo energičan i hrabar čoveka. Izgledao je gord; čelo mu je odavalo visoke misli i veliku otvorenost. Nisam mogao da ocenim da li je imao 30 ili 50 godina. Nemo je moćan i bogat čovek koji se odrekao ljudi, kopna, čak i sopstvenog imena (lat. nemo=niko). Iz mora uzima sve što mu je potrebno od energije do hrane i sirovine za odeću. Vrstan je poznavalac tehnike, fizike i drugih nauka, mnogih jezika i umetnosti. To je osoba snažnog duha. Tek pri kraju svog boravka u podmornici profesor Aronaks doznaje da je Nemo izgubio ženu i decu i da zbog toga pati. Nema spoznajemo u različitim situacijama: kad spasava siromašnog lovca na bisere, kad pomaže pobunjenike sa ostrva Krit, kad tuguje za poginulim članovima posade, ali vidimo i njegovu mračnu stranu kad nemilosrdno uništava ratni brod. Na kraju ga zatičemo u trenucima slabosti i pokajanja pošto je moć koju je imao u rukama i koja mu je omogućila da sudi ljudima, postala njegovo prokletstvo".

Profesor Pjer Aronaks

Francuski naučnik, svetski poznat stručnjak čije obrazovanje je bilo presudno da postane član ekspedicije, čiji je cilj bio da otkrije o kakvom se nepoznatom morskom stvorenju radi. Međutim, kad nesrećnim slučajem s dvojicom prijatelja postane zarobljenik u podmornici Nautilus, zanosi se mogućnošću otkrivanja svetova morskih dubina. On nam, ustvari, pripoveda o tom svetu. Najviše razgovara sa kapetanom Nemom. Divi se njemu i njegovim tehničkim dostignućima.

Konsej

Profesorov sluga (franc. conseil = savetnik), poslušna i praktična osoba.

Ned Land

Prostodušni Kanađanin, čovek koji voli slobodu, prostranstva, lov. Čezne za rodnim krajem i uporno planira da pobegne sa podmornice. Oličenje je životne vitalnosti.

O piscu

Žil Vern (Jules Verne) je bio francuski pisac romana za decu i odrasle i pionir naučne fantastike. Rodio se 1828. godine u francuskom gradu Nantu, na širokom ušću reke Loare. Žil je rano pokazao osobine maštovitog deteta. Najdraža njegova knjiga bila je Baron Minhauzen, a kad je sa bratom pošao u školu, geografija je bila njihov najdraži predmet jer su obojica sanjali o dalekim putovanjima. Kako je porodica Vern provodila leta u selu, dečaci su, lutajući po poljima ubrzo otkrili krčmu kraj puta koju je držao bivši mornar, neumorni pričalica izmišljenih pustolovina, a čiji su glavni gosti bili mornari, lučki piloti i obalski radnici. Pod uticajem ovog sveta, Žil je jednog dana potrpao u torbicu nešto odeće, nekoliko knjiga i dva dvopeka i pobegao od kuće. (Setite se ko sve beži od kuće: Robinson, Tom Sojer, Stric, Nušić, ribar Palunko itd.) U krčmi je uspeo da nagovori jednog kapetana da ga uzme na svoj jedrenjak kao brodskog "malog", i tako je krenuo u Indiju. Ali otac je stigao jedrenjak na obali okeana, pred sam polazak, i mališana vratio kući. Žil se tada zakleo majci da više nikad neće putovati "osim u snu", ali je zakletvu prekršio nekoliko puta. Prvo kad je kao mladić s bratom otišao u Škotsku. Onda se u Liverpulu ukrcao na brod, preplovio Atlantski okean, obišao deo Sjedinjenih Američkih Država. Zatim je kao bogat i ugledan pisac imao svoju jahtu. Onda se okanio plovidbe i svoju poslednju jahtu prodao crnogorskom knezu Nikloli i to je bila prva plovna jedinica koja je plovila pod crnogorskom zastavom. U mladosti ga je privlačilo pozorište i napisao je niz operetnih libreta. Zatim su njegovu maštu zaokupila naučna otkrića, daleke zemlje, smele plovidbe, istraživački podvizi. Naučno-fantastičnim romanom "Pet nedelja u balonu" stvorio je novu vrstu proze i osvojio milione mladih čitatalaca. Uskoro je napisao roman Avanture kapetana Hatersa, čiji su doživljaji odveli čitataoce u polarnu pustinju, a potom Putovanje u središte Zemlje. Preveden je na sve evropske jezike. Svoje junake Vern je ispalio na Mesec, pustio da plove pod morem u podmornici i naterao da put oko sveta prevale za samo osamdeset dana, što je u ono vreme bio fantastičan poduhvat. Najzanimljivije je bilo to da je Žil Vern sam bio uveren da će se pre ili kasnije njegova maštanja ostvariti. Njegovi likovi - kapetan Nemo i Fileas Fog poznati su deci širom sveta, i danas se pojavljuju u delima drugih autora, npr. u filmu Liga izuzetnih džentlmena (2003)

20000 milja pod morem - prepričano - ovde

 

 

CONTACT