tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Pričam ti priču

Pušači

Autor: Petar Jokić

tabanovic.com

Od kada je gavran pocrneo, a prase rep zavrnulo u nas veće hajke protiv pušača i pušenja nije bilo; Skupština Republike Srbije usvojila je nedavno Zakon koji u prosvetnim i zdravstvenim ustanovama pušače tera na, još jedino slobodno mesto - ulicu; jedna prostorija za ove ljude sad je samo lepo sećanje. Priča se da su članovi Parlamenta- pušači hteli da budu izuzeti od ovog Zakona zbog navodne opasnosti od prolaznika, a ja im za pouku dajem jednu priču iz Otomanske imperije. Naime, u turskom carstvu sultan je na dvoru imao čoveka poput dvorske lude na Zapadu čija je jedina dužnost bila da klimanjem glave potvrdi sve sultanove naredbe. Dešavalo se, vele, da bi sultan iz čiste obesti, ili bilo kog drugog razloga naredio da se "luda" pogubi, a ovaj bi klimanjem glave potvrđivao sopstveno smaknuće. Poruka pušačima: Nemojmo više glasati za dvorske lude! Naša vlast brine o našem zdravlju, pa brani pušenje, a stimuliše proizvodnju duvana; našim vladarima smeta duvanski dim, a ne smetaju im fabrički dimnjaci koji za jedan minut ispuste toliko otrovnih supstanci da bi trebalo 333 godine da pušite duvan, pa da opet ne unesete toliko otrova. Dobro, hajde da se složim s činjenicom da u dimu cigarete ima po zdravlje štetnih supstanci. Ali, šta ćemo sa mesom i mlečnim proizvodima koji su puni holesterola i triglicerida? Hoće li vlast za rad našeg zdravlja narediti da se na šunkama, kobasicama, mleku i jajima štampa mrtvačka glava kao znak upozorenja, jer je naučno dokazano da su holesterol i trigliceridi veće ubice od nikotina iz cigarete!? Jedan naš ministar koji vodi strašnu brigu o našem zdravlju, glavni borac protiv pušenja, vlada deset godina sa najmanjim procentom glasača, a leči se u inostranstvu. Toliko o našoj vlasti: "kakav narod - takva i vlast". Evo sad nekoliko slavnih pušača. Pogledajte koliko su zahvaljujući ovom "zlu" kratko živeli. P.S. Izvinjavam se u ime još živih pušača.

Fidel Alehandro Kastro Ruz (šp. Fidel Alejandro Castro Ruz) (Biran, Kuba, 13. avgust 1926.)

je kubanski revolucionar, generalni sekretar Komunističke partije Kube i bivši predsednik i premijer Kube.

Josip Broz Tito

(Kumrovec, Austro-Ugarska, 7. maja 1892. godine - Ljubljana, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, 4. maja 1980. godine) bio je predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u periodu 1953-1980, lider Komunističke partije Jugoslavije (kasnije Savez komunista Jugoslavije) 1937-1980, vrhovni komandant oružanih snaga SFRJ i vođa Narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije 1941- 1945. godine. Jedan je od osnivača pokreta Nesvrstanih.

Josif Visarionovič Džugašvili Staljin

(rus. Иосиф Виссарионович Сталин) rodom iz Gruzije (21. decembar 1879—5. mart 1953) bio je boljševički revolucionar i generalsimus — lider SSSR-a.

Marlen Ditrih

(engl. Marlene Dietrich) je bila američka glumica, pevačica i zabavljačica, rođena 27. decembra 1901. godine u Berlinu (Nemačka), a preminula 6. maja 1992. godine u Parizu (Francuska).

Žak Prever

(Neji sir Sen, 4. februar 1900. - Omonvil la Ptit, 11. april 1977.), francuski pesnik.

Vinston Leonard Spenser Čerčil

(en: Sir Winston Leonard Spencer Churchill) - 30. novembar 1874 - 24. januar 1965 - bio je britanski političar i premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

Kirk Daglas

(en. Kirk Douglas) je američki glumac i producent, rođen 9. decembra 1916. godine u Amsterdamu, Njujork (SAD).

Moja deviza

Ne meri život po tome da li će trajati 10 godina više ili manje kad je to ne bitno u poređenju sa onm koliko nisi postojao i koliko te neće biti.

Uživajte u svakom trenutku kao da je poslednji, a on će jednog dana sigurno doći.

Ako se već umreti mora, umrite kao ljudi slobodnog izbora, a ne kao robobovi lekarskih lupetanja. U ostalom ogromna većina tih "lekara" govori jedno, a radi drugo;

Piju, puše, govore bezobrazne reči i udvaraju se mladim ženama.

CONTACT